eur:
394.4
usd:
370.59
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla
Ma minden eldől: választás a Brexit és a terror árnyékában

Ma minden eldől: választás a Brexit és a terror árnyékában

A Munkáspárt megnyerte a kampányt, de mégis a konzervatívok győznek – így értékeli a mai Nagy-Britanniai választásokat a szigetország egyik legnagyobb közvélemény-kutatója. A voksoláson a két nagy párt, a kormányzó konzervatívok és az ellenzéki Munkáspárt a fő esélyes, de a toryk előnyét 7 pontra értékelik.

Hiába szedte össze magát a Munkáspárt, úgy tűnik, a 7 ponttal jobban álló toryk állíthatnak ismét kormányt Nagy-Britanniában – ezt állítja a YouGov brit közvélemény-kutató. Sőt, bár a konzervatívok előnye épp annyi volt, mint a legutóbbi választáson, az elemzők szerint most akár meg is növelhetik többségüket.

A konzervatívok még Skóciában is borsot törhetnek az ottani szavazókörzetek 99%-át birtokló Skót Nemzeti Párt orra alá.

Bár az egyik felmérés szerint a Labour 18-ról 1 százalékra csökkentette hátrányát, aktivistái azt jelentették, hogy vidéken nem nőtt támogatottságuk, és hogy „nukleáris télre” készülnek.

A választási előrejelzők mellett a fogadóirodák is magabiztosan a kormányzó konzervatívok győzelmét jósolják, és a toryk várható diadalára utal, hogy csökkentették a győzelmük esetében adott szorzót.

Közben az utolsó kampánynapon Theresa May és munkáspárti ellenfele, Jeremy Corbyn is az országot járta.

Corbyn hat nagygyűlésen vett részt: reggel nyolckor kezdte a skóciai Glasgow-ban és este 9-kor fejezte be Londonban.

May közben a hagyományosan munkáspárti többségű körzetekben kampányolt, és megpróbálta a maga oldalára állítani a választók „harciasan hazafias” csoportját. A többi uniós tagállammal tervezett Brexit-tárgyalások előtt 10 nappal May arra utalt, hogy

Corbyn „túl puha” lenne Brüsszellel szemben.

Úgy tűnik, May annak ellenére győz, hogy a Munkáspárt a Brexit-pártok által tőle elcsábított választóknak több ígéretet is tett: a Labour eltörölné például az egyetemi tandíjat, növelné a közalkalmazottak fizetését és több pénzt költene az egészségügyre és az oktatásra, mint a konzervatívok.

May megítélését ugyan megtépázta, de nem ásta alá az idősek szociális ellátásáról szóló ötlet, amely szerint jelentős részben maguk fizetnék kezelési költségeiket. Ezt az ellenzék „demencia adónak” nevezte el.

A brit szavazókörzetek – összesen 40 ezer - magyar idő szerint reggel 6 óra óta tartanak nyitva. 47 millió ember választ meg összesen 650 parlamenti képviselőt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×