Putyin nem hekkeli a német választást, de nem zárta ki, hogy hazafias érzelmű hekkerek igen

Infostart
2017. június 2. 12:33
Az évente megrendezett Szentpétervári Párbeszéd csütörtökön kezdődött tanácskozásainak szünetében tartott sajtóértekezletén a vendéglátó orosz államfő, Vlagyimír Putyin kijelentette, hogy Moszkva állami szinten nem avatkozik be a szeptember végén esedékes németországi választásba. Putyin nem zárta ki, hogy orosz hekkerek önálló kezdeményezésre álhíreket terjesztenek a német választás esetleges befolyásolására.

Ez volt az első alkalom, amikor az orosz elnök nem zárta ki, hogy Oroszországból kiindulva esetleg mégiscsak történt az internet segítségével hangulatkeltés a tavalyi amerikai elnökválasztáson.

Vlagyimír Putyin nyilatkozata a Szentpétervári Párbeszéden Németországot képviselő bajor tartományi miniszterelnöknek szólt. Horst Seehofer ugyanis elásta a csatabárdot és megerősítette, hogy a vezetése alatt álló Keresztényszociális Unió teljes mértékben támogatja a szintén kereszténypárti Angela Merkel kancellár újraválasztását.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Merkel népszerűsége jóval meghaladja szociáldemokrata kihívójának, Martin Schulznak a támogatottságát. Diplomáciai megfigyelők azonban emlékeztetnek a tavalyi amerikai elnökválasztási kampányra, amelyben Hillary Clinton sokáig vezetett, ám végül Donald Trump kapta a legtöbb szavazatot.

A választási hadjárat során számos vád érte Oroszországot, hogy hekkerei beavatkoztak Clinton és Trump párviadalába. Vlagyimír Putyin eddig tagadta az állításokat, csütörtöki szentpétervári nyilatkozatában azonban már némileg változtatott álláspontján. Leszögezte, állami szinten nem történt hekkertámadás, azt viszont

nem zárta ki, hogy "hazafias érzelmű" orosz hekkerek tényleg beavatkoztak az amerikai elnökválasztási kampány alakulásába.

Putyin szerint azok a hazafias gondolkodású oroszok, akik fellépnek a Moszkvát gyalázó személyekkel szemben.

A washingtoni titkosszolgálat januári jelentése rámutatott arra, hogy a Demokrata Párt, valamint Hillary Clinton kampányfőnöke levelezésének feltörése mögött egyértelműen egy orosz állami hekkercsoport áll, amit személyesen Vlagyimír Putyin elnök irányított.

A német parlamenti választással kapcsolatban az orosz államfő csütörtökön kizárt minden állami beavatkozást Moszkva részéről, és úgy vélte, hogy kormányának mindegy, hogy Merkel, vagy Schulz lesz-e Németország új kancellárja, a lényeg az, hogy építően tudjanak együttműködni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Putyin nem hekkeli a német választást, de nem zárta ki, hogy hazafias érzelmű hekkerek igen
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást