eur:
394.55
usd:
370.74
bux:
66469.84
2024. április 16. kedd Csongor
Szigorúbban ellenőrizhetik a munkavállalókat

Szigorúbban ellenőrizhetik a munkavállalókat

Az ellenőrzés szigorítása, illetve a munkaügyi felügyelőség és a szociális biztosító közötti gyorsabb információcsere jelenthetne megoldást az illegális munkavállalás megállítására. A Visegrádi Négyek, valamint Szerbia és Románia témában illetékes képviselői a pozsonyi regionális csúcson határoztak erről.

Szlovákia már márciusban megoldást keresett arra a problémára, hogy szükséges engedélyek és megállapodások nélkül foglalkoztatnak Szerbiából érkező munkavállalókat az országban. Ján Richter szlovák munkaügyi miniszter szerint az illegális munkavállalás hátterében olyan ügynökségek állnak, amelyek még a munkaadó alapvető kötelességeit sem teljesítik. Az egyes munkaügyi felügyelőségeknek és a szociális biztosítóknak ezért gyorsabban kellene tájékozódniuk és információt cserélniük a jogszabályok megszegéséről.

„Általánosan harminc nap áll rendelkezésére például az egyes országok munkaügyi felügyelőségeinek arra, hogy információt nyújtsanak egymásnak.

Magyarországgal sikerült megegyeznünk abban, hogy harminc napról 48 órára csökkentsük ezt az időt”

– mondta a szlovák munkaügyi tárcavezető.

Szlovákia ilyen memorandumot szeretne aláírni Romániával, Lengyelországgal és Csehországgal is, ahol júliusban lép érvénybe egy új törvény, amely a ügynökségek által közvetített munkavállalást szabályozza.

Alexander Vulin szerb munkaügyi miniszter szerint a munkavállalók ellenőrzését a munkafelügyelőségeken keresztül kell megerősíteni. „Szerbia legfőbb érdeke, hogy az emberek otthon maradjanak dolgozni, de különböző okokból, főleg gazdasági okokból ez nem teljesen lehetséges. A munkavállalóknak nem kellene különböző feltételek mellett dolgozniuk, még akkor sem, ha olyan országból érkeznek, amely nem tagja az Európai Uniónak” – fogalmazott Vulin.

A pozsonyi regionális csúcs résztvevői olyan nyilatkozatot fogadtak el, mely szerint az az ország, amely megállapítja a jogszabályok megsértését, saját törvényei alapján szabja ki a szankciókat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Izrael ellencsapásra készül Iránnal szemben, azonban jó esély van rá, hogy ez nem közvetlenül a perzsa állam területét veszi majd célba. Az Egyesült Államok közben nyomást gyakorol a zsidó államra, azzal a céllal, hogy ne legyen további eszkaláció. A Hamász visszadobta az összes izraeli előterjesztést a túsztárgyalások során és még nehezebben teljesíthető követeléseket fogalmazott meg. Irán bejelentette: ha Izrael támad, elsöprő és azonnali megtorlással fognak válaszolni. Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×