eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Újabb országban küzdenek a vasárnapi nyitva tartásáért

Újabb országban küzdenek a vasárnapi nyitva tartásáért

Németország legtöbb tartományában az áruházaknak lehetőségük van évente négy alkalommal a vasárnapi nyitva tartásra is. Most azonban a láncok összefogtak annak engedélyezésére, hogy akár az év összes vasárnapján is nyitva tarthassanak. Az egyházak, valamint a szakszervezetek felháborodással fogadták a kezdeményezést, és jelezték, hogy minden követ megmozgatnak a jelenlegi gyakorlat megőrzésére.

Az egymással versengő két nagy német áruházláncolat, a Karstadt és a Kaufhof most váratlanul szövetségre lépett, hogy kiharcolja a vasárnapi nyitva tartás engedélyezését. A Karstadt élén álló Stephan Fanderl azzal érvelve terjesztette elő a követelést, hogy a szomszédos országokban, így Hollandiában vagy Lengyelországban már régóta lehet vasár- és ünnepnapon is vásárolni, miért ne lehetne ez így Németországban is.

Fanderl rámutatott arra, hogy kiváltképpen a határmenti lakosság vasárnaponként rendszeresen átjár a szomszéd országba bevásárolni, ami komoly veszteséget jelent a német kiskereskedelem számára. Mindezt tetézi az egyre jobban terjedő online bevásárlás. Becslések szerint az internetes beszerzések közel egynegyedét éppen vasárnaponként intézik a fogyasztók, amitől így elesnek az akkor zárva tartó üzletek – állapította meg a Karstadt-láncolat vezetője.

Hangoztatta azonban azt is, szó sincs arról, hogy az áruházak az év összes vasárnapján tárt kapukkal várhassák a fogyasztókat, hanem csupán azt szeretnék törvényileg elérni, hogy

a nyitva tartást ne szabályozzák többé törvényileg.

Ebben az esetben az eladók természetesen megkapnák az ünnepnapi járulékot, amint ez a karácsony előtti négy vasárnapon már eddig is szokásos volt.

A szakszervezetek és az egyházak máris tiltakoztak a kezdeményezés ellen, rámutatva arra, hogy a német alkotmány is munkaszüneti nappá nyilvánította a vasárnapot, ami

a lakosság testi-lelki épülésére szolgál.

A Kaufhof-láncolat vezérigazgatója, Armin Devender ezt az érvet azzal utasította vissza, hogy elérkezett az idő a második világháborút követően kidolgozott alkotmányban említett testi-lelki épülés átértékelésére. Éppen a kiskereskedelem korábbi beadványaira az alkotmánybíróság 2004-ben, majd pedig 5 évvel később elvetette az üzletek rendszeres vasárnapi nyitva tartásának engedélyezését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×