eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nem terrorista volt, de "ölni akart" a New York-i autós

A hasonló esetek miatt világszerte idegesen fogadták a hírt, hogy New York-ban egy autó nagy sebességgel járókelők közé hajtott. Többen megsebesültek és egy ember meghalt. A hatóságok azonban nem beszélnek terrortámadásról.

Nizza, Berlin, London és Stockholm után automatikusan terrortámadásra gondol a közvélemény, amikor azt hallja, hogy járművekkel járókelők közé hajtanak.

Csütörtök délután hasonló eset történt New York-ban, a városközpontban található Times Square-en. Egy férfi a forgalommal szemben haladva felhajtott a járdára és több embert elgázolt.

Nem terrorista volt, de ölni akart a New York-i autós

Egy 18-éves lány meghalt és 22-en megsebesültek. Az autó olyan sebességgel érkezett, hogy rácsúszott a járdát védő rövid oszlopokra és fennakadt rajtuk.

Bill de Blasio New York-i polgármester azt mondta, hogy „nem volt terrorcselekényre utaló jel”. Ennek ellenére a hatóságok megerősítik a város fontos pontjainak védelmét. Jobb félni, mint megijedni – tette hozzá.

Közben kiderült a vezető személyazonossága. Ő egy Richard Rojas nevű háborús veterán. Korábban már többször folyt ellene eljárás ittas vezetés miatt. A férfi egyik barátja azt mondta: alkoholistaként tért vissza, amikor leszerelt a haditengerészettől és súlyos traumákat szerezhetett a szolgálat során.

Nem terrorista volt, de ölni akart a New York-i autós

A Rojast letartóztató rendőrök szerint a férfi azt mondta, hogy „hangokat hallott” és arra számított, hogy meghal. „Le kellett volna lőnötök! Meg akartam ölni őket” – mondta rendőrségi források szerint. Egy korábbi incidens idején – amikor 5 éve megtámadt egy taxisofőrt – azzal fenyegetőzött, hogy rendőröket öl meg és azt kiabálta, hogy véget ért az élete.

A férfi ellen gyilkosság, autóval elkövetett emberölés és többrendbeli gyilkossági kísérlet miatt emeltek vádat.

Szemtanúk szerint Rojas elfogásában járókelők is segítettek. A rendőrök szerint ezúttal nem ittas volt, hanem szintetikus kábítószer hatása alatt lehetett.

A New York-i tűzoltóság szerint 13 embernek kellett elsősegélyt adni. A sérültek között volt az életét vesztő 18 éves lány – egy Michigan állambeli turista - 13 éves húga. Négy ember sérülése súlyos.

Rojas a kötelező haladási irányt figyelmen kívül hagyva, olyan sebességgel hajtott a Times Squarre, hogy az ütközés után kigyulladt az általa vezetett Honda Accord.

A tér a metropolisz egyik leglátogatottabb része, amelyet napközben általában elárasztanak a turisták. Az incidens után a rendőrség teljesen lezárta teret és nem engedett be senkit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×