eur:
393.47
usd:
367.69
bux:
66212.24
2024. április 25. csütörtök Márk
Fenyegető jelenség az egykori NDK területén

Fenyegető jelenség az egykori NDK területén

A kelet-német tartományok felkarolásával megbízott berlini kormánytag - egy most készült tanulmányt ismertetve - kijelentette, hogy az egykori NDK-ban tapasztalható szélsőjobboldali megnyilvánulások veszélyeztetik a társadalmi békét és visszavetik a térség gazdasági felzárkózását is.

Iris Gleicke közel egy évvel ezelőtt a demokráciát tanulmányozó göttingeni intézetet kérte fel a kelet-német tartományokban eluralkodó náci beállítottság okainak elemzésére. Az átfogó tanulmányt is ő, az egykori NDK ügyeivel megbízott kormánytag tárta a nyilvánosság elé.

Iris Gleicke, aki maga is a volt NDK-ban született, hangsúlyozta, hogy a szélsőjobboldali eszmevilág nemcsak a keleti országrészben ütötte fel a fejét, de mivel a kelet-németek sok évtizeden át, előbb a barna, majd a vörös diktatúrában éltek, zárt társadalmat alkottak, nem nyílt lehetőség a kapcsolattartásra idegenekkel. Így nem is volt lehetőségük az NDK-ban hivatalos világkép megkérdőjelezésére, amely táptalajként szolgált az ország újraegyesítése óta elharapózott szélsőjobboldali beállítottsághoz, ugyanis az internacionalista elveket hangoztató kommunista pártok távolról sem láttak szívesen külföldieket az uralmuk alatt álló térségben.

A göttingeni intézet kutatói tanulmányukban kiemelték, hogy azokon a kelet-német vidékeken, ahol nem jött létre erős civil társadalom, sok esetben csupán

a gyéren látogatott templomok papjai emelnek szót az idegengyűlölet ellen,

és ez együtt jár a bukott rendszer dicsőítésével is, ugyanis – mint a szélsőjobboldali erők nem egyszer hangoztatják, az egykori NDK-ban mindenkinek volt állása, mert a munkalehetőséget nem vették el az idegenek a németek elől.

A tanulmány ismertetésekor Iris Gleicke leszögezte, hogy

a náci métely ellen csak úgy lehet eredményesen küzdeni, ha kendőzetlenül feltárják a probléma gyökereit,

mert a szélsőjobboldali beállítottság egyaránt veszélyezteti a társadalmi békét és a gazdasági élet felvirágzását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×