Attól fél Trump, hogy kiderül, összejátszott Moszkvával?

Infostart
2017. május 10. 21:48
Ezt találgatják Washingtonban azután, hogy Donald Trump elnök egy meglehetősen nyers üzenettel leváltotta az FBI vezetőjét.

„Terminálták és eltávolították hivatalából” – így jelentette be a Fehér Ház, hogy Trump elnök menesztette a tavaly még számára hasznos módon, Hillary Clinton emailjei után nyomozó FBI-főnököt.

Amerika elsőszámú nyomozóhatóságának feje egy tévéképernyőn feltűnő szalagcímből tudta meg a hírt, miközben Los Angelesben FBI-dolgozók előtt mondott beszédet.

Az elnöki stáb szerint a döntés oka érdekes módon az volt, hogy a Fehér Ház szerint James Comey nem megfelelő módon kezelte a Clinton-féle emailek ügyét.

Hillary Clinton volt elnökjelölt külügyminiszterként a magán, és nem a hivatalos email-szerveréről küldött üzeneteket, amelyek egy részét csak vonakodva volt hajlandó nyilvánosságra hozni.

Donald Trump demokrata ellenzéke szerint azonban a valódi ok Comey menesztésére az lehet, hogy Comey később vizsgálatot indított arról, hogy Trump összejátszott-e Vlagyimir Putyin Oroszországával, amelyet azzal vádolnak, hogy beavatkozott az amerikai elnökválasztásokba és hatalomra segítette Trumpot.

A feldühödött demokraták „nixoni húzásnak” minősítették az FBI-főnök menesztését és azt követelik, hogy különleges nyomozót nevezzenek ki az orosz vizsgálat élére.

Mindeközben létrejött egy a bíróságoktól független, a Nixon-féle Watergate-botrány idejéből ismert, és leginkább az Egyesült Államokban alkalmazott „vádesküdtszék”. Ennek a bíróságoktól független testületnek a feladata eldönteni, hogy vádeljárás induljon-e.

Ebben az esetben a középpontban Michael Flynn található, aki mindössze 10 napig volt Trump nemzetbiztonsági tanácsadója, és akit az elnök azért volt kénytelen meneszteni, mert hazudott az orosz nagykövettel folytatott beszélgetéseiről.

Visszatérve a kirúgott FBI-főnökhöz, úgy tűnik Comey Clinton és Trump ellenségévé is vált.

Clinton részben őt vádolta azzal, hogy elvesztette a választást, Trumpot viszont az dühítette fel, hogy nem indult eljárás a riválisa ellen az email-ügyben.

Comey bírálatokat kapott a frissen kinevezett igazságügyminiszter-helyettestől Rod Rosensteintől is. Ő azt vetette a szemére, hogy kisajátította az igazságügyminiszter jogkörét, amikor tavaly júliusban úgy döntött, nem indul eljárás Clinton ellen.

A demokraták szerint – bár némelyikük már korábban közölte, hogy nem bízik Comey-ben – az FBI-vezető kirúgása az orosz szál elkendőzésére irányuló lépés volt. Ironikus módon Trump szerdai naptárában egyetlen pont szerepelt: találkozó Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Attól fél Trump, hogy kiderül, összejátszott Moszkvával?
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást