„Az északiak kezét akarja fogni” az esélyesebb elnökjelölt?

Infostart
2017. május 9. 14:00
Dél-Koreának aktívabb diplomáciai szerepet kell játszania az északiak atomprogramjának megfékezésében – ezt mondta a mai elnökválasztásokon esélyesnek tartott jelölt. Az országban a korrupcióba keveredett korábbi elnök leváltása miatt tartanak előrehozott választást.

Nem „nézelődőként”, hanem aktív szereplőként kell részt vennie Dél-Koreának az észak-koreai nukleáris program leállítását célzó diplomáciai erőfeszítésekben.

Erről beszélt az ország legesélyesebb elnökjelöltje, miközben honfitársai az urnákhoz járultak, hogy megválasszák a korrupció miatt eltávolított Pak Gjun Hje egykori elnök utódját.

A liberális ellenzék jelöltje, Mun Dzsae-in közölte: nem szabad hagyni, hogy Észak-Korea megfékezése csak az Egyesült Államokra és Kínára maradjon.

A dél-koreai szavazókat azonban nem csak a sztálinista szomszéd fenyegető magatartása befolyásolja a választásokon. Fontos kampánytéma a növekvő elszegényedés.

Érdekes módon a korrupció miatt elmozdított volt elnökasszony pártja nem is esélyes. Mun és fő riválisa – aki Munt hátrahagyva saját pártot alapított – liberális. Támogatottságuk arra utal, hogy a dél-koreai szavazók most elfordulhatnak konzervatívoktól.

Mun sebezhető pontja ugyanakkor Észak-Korea. Szülei a koreai háború kitörésekor az akkor még egységes ország északi részéről menekültek délre.

Mun kevésbé konfrontatív Észak-Koreával szemben,

mint az eddig hatalmon lévő konzervatívok, akik katonai konfliktusra készülnek az északiakkal.

Mun közben

felújítaná az úgynevezett „Napfény politikát”

– erre húsz éve már volt egy kísérlet. A két ország szétszakított családjai videotelefonon beszélhettek egymással, Észak-Korea többmilliárd dollár segélyt kapott és egy közös gazdasági zónában déliek és északiak dolgoztak együtt.

Munt így ellenfelei azzal vádolták meg, hogy „az északiak kezét akarja fogni”.

A jelölt így valószínűleg elvesztette az idősebb, háborús generáció támogatását, amely számára az Egyesült Államokkal való szövetség a védelmet és gazdasági növekedést jelenti.

A fiatalabbak közben kevesebb „anti-kommunista nevelést” kaptak és az egyes kérdésekben különböző kérdéseket vallanak, azaz az Északkal szemben konzervatív a hozzáállásuk, de gazdasági kérdésekben liberálisabbak és zavarják őket a növekvő megélhetési költségek – jegyzik meg kommentátorok.

Mun emellett szeretné fenntartani az Egyesült Államokkal kötött szabadkereskedelmi egyezményt, amit ugyanakkor Donald Trump elnök „borzalmas alkunak” tart és vagy újratárgyalná vagy felbontaná azt.