Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Átírhatja a választási erőviszonyokat a párizsi támadás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elemzők szerint a választók további jobbratolódását eredményezheti a csütörtök esti párizsi terrortámadás, melyben egy rendőr meghalt, kettő pedig súlyosan megsebesült. Két nappal az elnökválasztások első fordulója előtt a legesélyesebb jelöltek a tragédiára való tekintettel felfüggesztették kampányukat.

A francia belső elhárítás emberei napok óta figyelmeztettek: komoly terrorista készülődés zajlik, amely a választások megzavarását célozza.

Három napja két férfit letartóztattak Marseille-ben, ők a rendőrség szerint Francois Fillon-t akarták lelőni a Nizzában tartott kampánygyűlése alatt. A dolgok komolyságát mutatta, hogy a hatóságok akkor arra kérték Fillon-t, pódiumra lépése előtt öltsön golyóálló mellényt, ám ezt az érintett megtagadta.

A csütörtök esti párizsi lövöldözés

éppen a jelölteket, illetve programjaikat bemutató utolsó televíziós műsor ideje alatt történt,

és az értelemszerűen teljesen átírta a beszélgetések forgatókönyvét. A hangsúly a radikális iszlám elleni küzdelemre tevődött át.

Bár péntek reggel a klasszikus közvéleménykutatók továbbra is Emmanuel Macron-t hozták első helyen, a szélsőjobboldali Marine Le Pen-t pedig másodikon,

elemzők szerint a választások első fordulójáig hátralévő két napban a francia szavazók további jobbra tolódása várható.

Ennek egyik oka az lehet, hogy a csütörtök esti, amúgy a rendőrség által végül lelőtt terrortámadás elkövetője egy olyan 39 éves férfi, akit 2003-ban lövöldözés miatt 20 év börtönbüntetésre ítéltek, ám ítéletét 2005-ben 15 évre enyhítették.

A bíróságokat évek óta túlzott engedékenységgel vádolók most újabb szigorításokat és börtönök építését követelhetik, márpedig ezt kizárólag a jobb- és a szélsőjobb jelöltjei fogalmazták meg programjaikban.

A másik szempont az, hogy a radikális iszlám elleni fellépés kérdése hirtelen újra meghatározó elemmé vált a kampányban, ez viszont rendkívül kínos az iszlamizmus mentegetésére vagy legalábbis annak minimalizálására hajlamos baloldal számára.

A fentiekkel együtt korántsem biztos, hogy egy terrortámadás dönti el a választások első fordulójának az eredményét.

A korábban már többször említett, az internetes adatok feldolgozása alapján választási előrejelzéseket készítő kanadai Filteris nevű társaság eredményei ugyanis már három napja azt mutatják:

Francois Fillon, a jobb- és a jobbközép jelöltje az első helyre küzdötte fel magát,

második helyen a szélsőbaloldali Jean-Luc Melenchon, harmadikon a szélsőjobboldali Marine Le Pen áll, miközben Emmanuel Macron a negyedik helyre csúszott vissza.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!