Inforádió

Meghallgatom Élő adás

„A Németországban élő törökök diktatúrába taszítják otthon maradt társaikat”

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A berlini politikusok megdöbbenéssel fogadták, hogy a német földön élő több mint hárommillió török jelentős hányada Erdogan elnök irányvonalát támogatja. Ezt az ellenzéki zöldpárt török származású vezetője, Cem Özdemir úgy értelmezte, hogy a németországi demokrácia áldásait élvező törökök otthon maradt honfitársaikat szabályos diktatúrába taszították.

A németországi törökök közül csaknem másfél millióan rendelkeznek szavazati joggal. Közülük alig 40 százalék járult az urnákhoz, ám 63 százalékuk az alkotmánymódosításra voksolt.

Ezt az ellenzéki zöldpárt török származású vezetője, Cem Özdemir úgy értelmezte, hogy a németországi demokrácia áldásait élvező törökök otthon maradt honfitársaikat szabályos diktatúrába taszították.

Özdemir – több más politikussal egyetértésben – azonban rámutatott arra is, hogy

német földön élő törökök szavazata egyúttal az integráció kudarcára is utal.

Az állami tévécsatorna kommentárja szerint a legnagyobb németországi kisebbséget a törökök alkotják, többségük azonban a némettel párhuzamos társadalmat alakított ki, még akkor is, ha egy részük időközben felvette a német állampolgárságot.

Erre utalva Cem Özdemir az integrációs erőfeszítések fokozását sürgette, mert a jelek szerint még a kettős állampolgársággal rendelkező törökök is – úgymond –

lábujjhegyen ugyan a német alkotmány talaján állnak, de valójában idegen tőlük a nyugati életforma.

Hasonlóképpen nyilatkozott Thomas de Maiziere belügyminiszter is, aki úgy vélte, nem szabad megengedni, hogy még inkább szétsodródjanak a német földön együtt élő kultúrák. A belügyminiszter egyúttal reményét fejezte ki, hogy a népszavazás kimenetelét illető vádakat mielőbb tisztázzák, és Ankarában nem hoznak olyan intézkedéseket, amelyek tovább mélyítik az ellentéteket Törökország és a Nyugat között.

Erdogan1

Több német politikus, köztük a berlini koalícióban résztvevő Keresztényszociális Unió egyik vezetője, Gerda Hasselfeldt kijelentette, hogy az Erdogan elnök hatalmát kiterjesztő népszavazás után fel kell függeszteni az Európai Unió és Ankara között kezdett csatlakozási tárgyalásokat.

Az euroszkeptikus programmal fellépő ellenzéki párt, az AfD betűszóval jelölt Alternatíva Németországért pedig odáig ment, hogy követelte az Erdogan mellett szavazó németországi törökök távozását Németországból.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!