eur:
394.04
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Nem mindegy, hogy Britannia vagy Nagy-Britannia - több ezer eurós büntetés fenyeget

A szlovák Geodéziai, Kartográfiai és Kataszteri Hivatal továbbra is érvényben kívánja tartani azt a törvényt, amely megszabja, hogy a médiumok és az egyes minisztériumok a hivatalos földrajzi megnevezéseket használják, nem pedig a rövidített változatukat. A napokban írásos figyelmeztetést kapott több szlovákiai szerkesztőség és minisztériumi sajtóosztály a hivataltól, mert a Brexitről szóló tudósításokban Britanniának nevezték Nagy-Britanniát.

A hivatal szerint az ország helyes megnevezése Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága, vagy pedig Egyesült Királyság. A hivatal lakossági figyelmeztetésekre hivatkozik, és azzal érvel, hogy a földrajzi megnevezések szabványosítása az egyértelmű azonosítás miatt fontos.

 Szlovákiában a földrajzi megnevezések használatát szabványosító törvény még 1995-ből származik, az akkori miniszterelnök, Vladimír Mečiar kormányának idején lépett hatályba.

A hivatal annak ellenére sem hajlandó a törvény módosítását kilátásba helyezni, hogy a hivatalos kifejezéseket maguk a szóban forgó országok sem használják a gyakorlatban, például a brit nagykövetség hivatalos logójában is a Pozsony Brit Nagykövetsége megnevezés szerepel.

A nagykövetség szóvivője elmondta, hogy amennyiben szükséges, hajlandóak eleget tenni a törvénynek és változtatni a megnevezésen.

Nem mindegy, hogy Britannia vagy Nagy-Britannia - több ezer eurós büntetés fenyeget

 Mária Fridrichová, a Geodéziai, Kartográfiai és Kataszteri Hivatal elnöke úgy tájékoztatott, hogy a múltban ugyan senkire nem szabtak ki pénzbüntetést, de készek arra, hogy éljenek a törvény erejével.

A rövidített,

nem hivatalos földrajzi név használatáért 3300 eurós pénzbüntetést szabhat ki a hivatal, a törvény ismételt megszegéséért ez az összeg akár 6600 euró is lehet.

A hivatal azt is kilátásba helyezte, hogy oktató képzéseket tartson a szabványosított földrajzi megnevezések használatával kapcsolatban.

A legnagyobb eladott példányszámú szlovák napilap, a SME főszerkesztője úgy gondolja, hogy a figyelmeztető levelek tartalma teljes képtelenség.

„Nem fogom arra kérni a szerkesztőinket, hogy változtassanak a bevett kifejezések használatán”

– szögezte le Balogh Beáta, a lap magyar származású főszerkesztője.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×