Nem lesz nagy barátkozás Trump és Hszi között

Infostart
2017. április 4. 09:50
Nemcsak az országaik közötti nézetkülönbségek, de eltérő személyiségük miatt is furcsa tárgyalásra számítanak Donald Trump és kínai kollégája, Hszi Csin-ping között. Trump ezen a héten fogadja a kínai elnököt egyik floridai ingatlanjában.

Egyikük entellektüel és az angol irodalom rajongója, de nem ő az angol anyanyelvű. Egyiküket szókimondó „Twitter-főparancsnoknak” is gúnyolják, míg a másik megfontolt, óvatos és számító.

Egyben azonban hasonlítanak: mindketten azt ismételgetik, hogy helyreállítják országuk nagyságát

– jegyzi meg Donald Trump amerikai és Hszi csin-Pin kínai elnök eheti találkozójáról a Reuters.

Trump vehemensen Kína-ellenes szólamokkal kampányolt az elnökválasztás előtt, és azóta sem ad olyan jeleket, hogy szeretné elsimítani a nézeteltéréseket a nagy rivális Pekinggel.

Legfrissebb fenyegetése az volt, hogy ha Kína – amely más országokhoz képest közeli viszonyt tart fenn Észak-Koreával – nem segít megrendszabályozni a sztálinista rezsimet, akkor ezt megteszi egyedül Trump Amerikája. Az elnök egy interjúban világossá tette, hogy a kereskedelmi kapcsolatok korlátozásával fenyegetve próbálja együttműködésre bírni kínai partnerét.

Ezt a törekvését pont akkor hozta nyilvánosságra, amikor Kínának megromlott a viszonya a fegyverekkel kísérletező Észak-Koreával. Peking nem akarja aláásni az észak-koreai rezsimet, mert ha válságosra fordul a helyzet, akkor menekültek milliói indulhatnak meg határai felé.

Trump többször is értésre adta: haragszik Kínára, amely szerinte olcsó gyártókapacitásaival „amerikai munkahelyeket ölt meg”.

A Trump-féle Fehér Ház viselkedését elemző megfigyelők szerint az elnök veje, Jared Kushner lehet az, aki segít diplomáciai mederben tartani a megbeszéléseket.

A kínaiak aggódnak Trump hírhedt beszólási kényszere miatt, és azért, mert esetleg kényelmetlen helyzetbe hozhatja vendégét,

miközben az ő kultúrájukban a tekintélyvesztés az egyik legrosszabb dolog, ami történhet egy vezetővel.

Nem segít a Kína csendes-óceáni ambíciói miatt a két ország között kialakult és még Barack Obama idejéből származó feszültség.

Üzletemberek figyelmeztették a nacionalista szólamokra hajlamos feleket, hogy

az egész világ kárára válna Kína és Amerika esetleges kereskedelmi háborúja.

A kompromisszumkeresést azonban fékezi, hogy míg Trump az elzárkózás politikáját követi, addig Hszi a globalizáció előnyeit hangsúlyozza.

Mégis, az a tény, hogy elszánták magukat a csúcstalálkozóra, - amelytől nem sokat remélnek - arra utal, hogy mindketten fontosnak tartják a személyes kapcsolat kiépítését.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nem lesz nagy barátkozás Trump és Hszi között
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást