Hollande minden eszközt bevet ellenfelei lejáratásához

Infostart
2017. március 29. 17:45
Egyre komolyabb politikai hullámokat kavar Franciaországban egy néhány napja megjelent tényfeltáró könyv, amelynek szerzői azt állítják, Francois Hollande államfő politikai célokra használja az igazságszolgáltatás, a rendőrség és a titkosszolgálatok egy részét.

Amióta hatalomra került, Francois Hollande államfő sötét diktatúrákra jellemző módszerekkel

igyekszik lejáratni és ellehetetleníteni politikai ellenfeleit.

Sommásan ez a kifejezetten ijesztő következtetés vonható le a március 23-án megjelent, három baloldali újságíró által írt, szabad fordításban „Isten hozta a belügyminisztériumba” címet viselő könyv alapján.

A pillanatok alatt elkapkodott mű szerzői alapvetően azt állítják, hogy a francia igazságszolgáltatás, a rendőrség és a titkosszolgálatok egy része a köztársasági elnök kézi vezérlése alatt működik. A legsúlyosabb állítások az igazságszolgáltatásra, az ügyészek, vizsgáló- és ítélőbírák működésére vonatkoznak, ez az a jelenség ugyanis, amely az ügyben megszólaló ügyvédek, volt államügyészek és más jogi szakértők szerint a társadalmi békét a leginkább veszélyezteti.

A könyvben ismertetett konkrét esetek alapján az derül ki, hogy az elfogult, a hatalommal együttműködő vizsgálóbírók által indított nyomozások számos esetben politikai célokat, legtöbbször a kiszemelt politikai szereplők lejáratását, a hatalom közeléből való eltávolításukat szolgálják. Az ügyek sokszor nem közvetlenül a célszemélyt, hanem annak családtagjait, például gyermekeit, vagy legközelebbi munkatársait célozzák.

A dolgokat külön súlyosbítja, hogy a könyvből kiderül:

a lejárató kampányok része az is, hogy a nyomozást végző bírók vagy rendőrök fittyet hánynak a nyomozati titokra,

és a jegyzőkönyvek tartalmát szisztematikusan kiszivárogtatják, leggyakrabban a balliberális Le Monde című napilap újságíróin keresztül. Vagyis a jogsértésekből a média egy része is kiveszi a részét.

Az is kiderül, hogy egy-egy ügyet, attól függően, hogy az államfő politikai barátairól vagy ellenfeleiről van-e szó, a nyomozók vagy hosszú évekig elhúznak, vagy, mint jelenleg Francois Fillon jobboldali politikussal és családjával teszik, elképesztő gyorsasággal, jogsértések elkövetésétől sem visszariadva folytatnak le.

A könyv állításai kapcsán Francois Faletti, volt párizsi főügyész a Le Figaro című napilapnak nyilatkozva azt mondta:

egyértelmű, hogy a hatalom eszközként használja az igazságszolgáltatást.

Az ügy súlyosságát mutatja, hogy a jobboldali Republikánusok párt vezetői mintegy negyven jogsértésre utaló esetet emeltek ki a könyvből, és az így készült listát elküldték a párizsi, illetve a pénzügyi bűncselekményekre szakosodott országos ügyészségnek vizsgálatok megindítását követelve.

A mű megjelenése a Fillon-ügyet is teljesen új megvilágításba helyezi,

és senki sem csodálkozik azon, hogy a feltételezett korrupciós ügyében nyomozó, amúgy egytől egyik bal-, sőt szélsőbaloldali kötődésű vizsgálóbírók kedd este vádat emeltek Francois Fillon felesége ellen, akit egyebek mellet közpénzek elsikkasztásában való bűnrészességgel gyanúsítanak.

Az aktivista hivatalnokok okozta károkat egyébként máris érzékelni lehet: egy friss felmérés azt mutatja, hogy a franciák 45 százaléka nem bízik az igazságszolgáltatásban, mert az szerintük elfogult és nem független. Ez az arány 2008-ban még 37 százalékon állt, vagyis röpke kilenc év leforgása alatt az igazságszolgáltatásba vetett bizalom nem kevesebb, mint nyolc százalékot romlott.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!