eur:
393.76
usd:
364.95
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Japánok főzhetik a szlovák sört

Japánok főzhetik a szlovák sört

Japán tulajdonba kerül a sároseperjesi sörfőzde. A japán Asahi Group Holdings megerősítette, hogy megvásárolt három szlovák sörmárkát, a Topvart, a Šarišt és a Smädný mníchet. A tokiói központú vállalat egyúttal azt is közölte, hogy 7,3 tized milliárd eurót fizetett a cseh Kozel, a Pilsner Urquell, a Gambrinus és a Radegast, a lengyel Lech és Tyskie, valamint a román Ursus megszerzéséért.

A japán Asahi Group áprilistól átveszi a világ második legnagyobb sörgyártója, a SABMiller közép-európai érdekeltségeit. Ezek a cseh, szlovák, magyar, lengyel és román sörgyártók 2015-ben 2,3 milliárd eurós bevételt és 450 millió eurós adózás előtti nyereséget termeltek.

Az üzletet már tavaly decemberben megkötötték, az elmúlt napokban azonban erre az Európai Bizottság is rábólintott, a japán átvétel így zöld utat kapott. Jitka Němečková, a cseh Prazdroj szóvivője megerősítette, hogy a japánok megkapták az engedélyt. „Az első munkanap az új tulajdonossal április harmadika lesz” – tájékoztatott a szóvivő.

Tomáš Erlich, a Sörbarátok Társulásának vezetője, úgy véli, magában a sörgyártásban nem fog megmutatkozni a tulajdonosváltás. „A pilzeni márkák esetében ugyanazt a minőséget kell fenntartani, mint eddig, különben mind gazdasági, mind marketing szempontból haszontalan lenne az egész tulajdonosváltás” – jegyzete meg.

Japánok főzhetik a szlovák sört

A japánok annak köszönhetik az üzletet, hogy a világ legnagyobb sörgyártója, a belga–brazil Anheusen-Busch InBev összeolvad a SABMillerrel, a menedzsment pedig nem akarja, hogy az Európai Bizottság versenyjogi problémák miatt megtorpedózza a fúziót. Éppen ezért inkább úgy döntöttek, hogy ezt elkerülendő, értékesítik a közép-európai érdekeltségeiket. Az elemzők szerint az Asahi a SABMiller részéről a lehető legjobb választás volt, ha ugyanis a szlovák és a cseh sörgyárakat egy, az ágazathoz nem értő pénzügyi befektető vette volna meg, a gyárak jövője veszélybe kerülhetett volna. A sörgyárakra ugyanis A cseh PPF nevű befektetési társaság, és a szlovák J&T pénzügyi társaság is kivetette a hálóját.

Az 1949-ben alapított Asahi Group jelenleg a világ 12. legnagyobb sörgyártójának számít, Japánban pedig piacvezető pozícióban van. A társaság által birtokolt 83 gyár több mint 22 ezer embernek ad munkát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×