eur:
395.58
usd:
366.99
bux:
65324.57
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A börtönben lett muszlim a merénylő

A börtönben lett muszlim a merénylő

Nem muszlimnak született és angol hangzású neve volt annak az 52 éves férfinek, aki autójával és egy késsel több embert meggyilkolt a londoni Westminster-hídon és a parlament előtt.

Adrian Elms - ez volt a születési neve a westminsteri vérengzést elkövető Khalid Masoodnak.

A férfit a hatóságok csütörtökön nevezték meg elkövetőként, de még nem minden ismert előéletéről. Annyi már korábban kiderült, hogy a Londontól keletre fekvő Kent grófságban született,

52 éves volt és több köztörvényes bűncselekményért is elítélték.

Egyik szülője nevelte fel és hírek szerint lelkes testépítő volt.

Az Independent című lap kiderítette, hogy a férfi egyik büntetése idején, a börtönben tért át az iszlám hitre és ekkor vette fel a Masood nevet.

Volt szomszédai „rendes emberként” írták le, akinek „normális családja” volt.

Jelentések szerint 3 vagy 4 gyerek apja volt.

Előéletét három szóval lehetne jellemezni: egy erőszakos múlt.

Fizikai erőszakért, fegyvertartásért és súlyos testi sértésért is elítélték. Egyszer úgy megszúrt egy férfit, hogy annak arcát plasztikai sebész állította helyre.

Bár Masoodot korábban nem ítélték el terrorcselekményekért, a múltban kapcsolatban állt feltételezett iszlámista terroristákkal – tudta meg biztonsági forrásokból az Independent.

Csütörtökön Theresa May brit miniszterelnök is megerősítette, hogy Masood egy időre a szélsőségeseket figyelő brit titkosszolgálat látókörébe került, de az utóbbi időben nem gyanakodtak rá.

Miközben a hatóságok nem figyeltek rá, Masood többször Londonban és Közép-Angliában járt, hogy előkészítse a támadást.

Szomszédai azt mondták, hogy Briminghamben élt egy nővel és egy gyerekkel, de decemberben váratlanul elköltözött.

Máshoz hasonlóan „mosta a kocsiját és nyírta a füvet”, mondta Masood egyik volt szomszédja.

„Barátságos és udvarias ember volt.

Sokkoló hallani, hogy mit tett” – tette hozzá.

Az Iszlám Állam csütörtökön a „katonájának” nevezte a westminsteri parlament előtt a rendőrök által lelőtt terroristát. A brit hatóságok számára most az a kérdés, hogyan nem vették észre, mire készült.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában óvatos emelkedéssel indult a nap,  Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. A magyar piacon jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×