eur:
394.06
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Trump hamarosan lemondhat?

Trump hamarosan lemondhat?

Donald Trump elnök hamarosan önként távozhat hivatalából - ezt állítja egy befolyásos amerikai szenátor, aki tüntetők és a média előtt arra utalt, többet tud, mint amit elmondhat. Trumpot nem a Moszkvával való állítólagos összejátszás, hanem üzleti érdekeltségei teszik sebezhetővé.

Politikai bombaként robbant Washingtonban, hogy a nyilvános kongresszusi meghallgatáson az FBI igazgatója elismerte:

vizsgálat folyik arról, hogy Donald Trump és környezete törvénysértő kapcsolatokat tartott-e fent orosz illetékesekkel

a tavalyi választási kampány idején.

Politikai beállítottságtól függően a nyugati média a vizsgálat tényét vagy azt emelte ki, hogy az elnök továbbra is úgy gondolja: elődje, Barack Obama megfigyeltette őt vagy embereit.

Közben nem kevésbé szenzációs megjegyzéssel szolgált Dianne Feinstein demokrata szenátor, aki azt mondta:

Trump hamarosan önként távozhat a hatalomból.

Nem tudni, hogy a megjegyzés egyfajta nyomásgyakorlási eszköz-e a demokrata oldalról, de Feinstein arra utalt:

vannak olyan indokok, amelyek alapján elképzelhető lehet, hogy az amerikai politikában nukleáris fegyvernek számító alkotmányos vádeljárás alá helyezzék az elnököt.

A 83 éves szenátor szerint Trump egy ilyen eljárás árnyékában inkább a lemondást választaná. Feinstein erről Los Angelesben, Trump-ellenes tüntetők előtt beszélt.

A szenátusi Igazságügyi Bizottság tagjaként dolgozó politikus azt mondta: „sokan vizsgálják, hogy törvénysértő-e az elnök magatartása. Szerintem nemsokára magától távozik” – mondta. Ezután több olyan dolgot említett, amellyel az elnök üzleti birodalma megsértheti az összeférhetetlenségi szabályokat.

Arra azonban nem volt hajlandó válaszolni, hogy jogos lenne-e vádeljárás alá vonni Trumpot.

Feinstein megjegyezte, hogy az elnök két fia Dubajban új golfklubot nyitott és szerinte állami pénzeket is felhasználtak. „Most olyan törvényeken dolgozunk, amelyek az összeférhetetlenséget szabályozzák”- mondta.

Mint az Independent című lap megjegyzi, korábban Michael Moore baloldali dokumentumfilmes is azt jósolta, hogy Trump lemond – de még beiktatása előtt. Ez a jóslata nem jött be, az viszont igen, hogy a milliárdos megnyeri az elnökválasztást.

1974 augusztusában Richard Nixon inkább a lemondást választotta, mintsem a Watergate lehallgatási botrány miatt vádeljárás alá vonják.

Impeachment eljárást folytattak le két másik elnök, Andrew Johnson és Bill Clinton ellen is, de őket végül felmentette a Szenátus.

Tavaly hasonló eljárás keretében fosztották meg hatalmától Brazíliában Dilma Rouseff elnökasszonyt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×