eur:
392.99
usd:
367.59
bux:
65949.25
2024. április 24. szerda György

Attól tartanak, hogy nem marad egyben az EU

Az Európai Unió szétesésétől tart Ľubomír Zaorálek cseh külügyminiszter, amennyiben az EU vezetői nem figyelnek oda jobban a lakosság véleményére, és nem lesznek képesek alapvető változások végrehajtására. A cseh diplomácia vezetője az egyik legsúlyosabb gondnak a szabad mozgás elvét nevezte meg, amely szerinte akár a szervezet széteséséhez is vezethet.

„Mi ugyan folyamatosan hangoztatjuk, hogy tiszteletben kell tartanunk az emberek szabad mozgását az unión belül, s képletesen szólva, emiatt néhányan még keresztre is feszülnének, de mindez azt eredményezheti, hogy

elkezdődik az unió felbomlása”

– fogalmazott Ľubomír Zaorálek a Hospodárske Noviny című gazdasági napilapnak adott interjújában.

A külügyi tárcavezető azt nyilatkozta, az unió vezetősége nem képes meggyőzni annak polgárait, és nincsenek megfelelő eszközei arra, hogy

a lakosok elhiggyék, az Európai Unió egy működőképes és hatékony államszövetség.

A lapinterjúban úgy fogalmazott, „a polgárok nem ismerik el, hogy egy adott államon kívüli erő bármit is diktáljon.” Hozzátette, hogy ez alól Csehország sem kivétel. „Az emberek azt gondolják, hogy senki sem írhatja elő nekünk, kit fogadjunk be országunkba, és a nép akaratát tiszteletben kell tartanunk” – szögezte le Zaorálek.

A cseh diplomácia vezetője szerint

kompromisszumra lenne szükség az Európai Unió alapelveit illetően.

Úgy véli, az állam azért van, hogy garantálja lakossága számára a biztonságot, és ellenőrizze, ki léphet be a területére. Bírálta a szakképzetlen munkaerő beáramlását, s ugyanilyen kritikával élt az ellen, hogy Csehországban problémás népcsoportok alakuljanak ki, ahogy az állítása szerint Németországban és Hollandiában történt.

Az interjúból az is kiderül, Zaorálek egyetért azokkal a britekkel, akik tavaly a Brexitre igent mondtak. „Amennyiben kétmillió ember jön az országba keletről, akik elveszik a munkát, a társadalmi segélyeket és más juttatásokat kérnek, ezerszer mondhatják saját lakosságuknak, hogy szokják meg ezt. Azok nem fogadják el, mert nyilvánvalóan valami elromlott, és nem mondtunk igazat” – fejtette ki véleményét a cseh külügyminiszter.

Zaorálek az Európai Bizottság elnökét is bírálta.

Azt vetette Jean-Claude Juncker szemére, hogy nem foglalkozik kellő módon az unió keleti és nyugati fele közötti problémákkal. „Zavar, hogy a bizottságnak olyan elnöke van, akinek telefonjában ott van az uniót alapító hat tagállam képviselőjének a telefonszáma, de Kelet-Európába csak akkor jön, amikor Szlovákia a soros elnök” – jegyezte meg a cseh diplomácia vezetője.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Egyre nagyobb figyelmet kap az unióban a zöld átállás megvalósítása, amihez különböző támogatási keretösszegek állnak rendelkezésre. A legnagyobb prioritás most ezen a téren az EU-ban a tiszta energia kérdése. Az ebbe történő befektetés segít megvalósítani a célokat. Az Európai Bizottság több fronton küzd a zöld átállás megvalósulásáért, ehhez 93 milliárd euró áll rendelkezésre, amivel ez most a legnagyobb ilyen projekt a világon - hangzott el a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján, ahol Petri Bernadett, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közvetlen uniós források felhasználásának koordinációjáért felelős miniszteri biztos, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) ügyvezető igazgatója többek között az EU-s pályázati lehetőségekről beszélt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×