Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Attól tartanak, hogy nem marad egyben az EU

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Európai Unió szétesésétől tart Ľubomír Zaorálek cseh külügyminiszter, amennyiben az EU vezetői nem figyelnek oda jobban a lakosság véleményére, és nem lesznek képesek alapvető változások végrehajtására. A cseh diplomácia vezetője az egyik legsúlyosabb gondnak a szabad mozgás elvét nevezte meg, amely szerinte akár a szervezet széteséséhez is vezethet.

„Mi ugyan folyamatosan hangoztatjuk, hogy tiszteletben kell tartanunk az emberek szabad mozgását az unión belül, s képletesen szólva, emiatt néhányan még keresztre is feszülnének, de mindez azt eredményezheti, hogy

elkezdődik az unió felbomlása”

– fogalmazott Ľubomír Zaorálek a Hospodárske Noviny című gazdasági napilapnak adott interjújában.

A külügyi tárcavezető azt nyilatkozta, az unió vezetősége nem képes meggyőzni annak polgárait, és nincsenek megfelelő eszközei arra, hogy

a lakosok elhiggyék, az Európai Unió egy működőképes és hatékony államszövetség.

A lapinterjúban úgy fogalmazott, „a polgárok nem ismerik el, hogy egy adott államon kívüli erő bármit is diktáljon.” Hozzátette, hogy ez alól Csehország sem kivétel. „Az emberek azt gondolják, hogy senki sem írhatja elő nekünk, kit fogadjunk be országunkba, és a nép akaratát tiszteletben kell tartanunk” – szögezte le Zaorálek.

A cseh diplomácia vezetője szerint

kompromisszumra lenne szükség az Európai Unió alapelveit illetően.

Úgy véli, az állam azért van, hogy garantálja lakossága számára a biztonságot, és ellenőrizze, ki léphet be a területére. Bírálta a szakképzetlen munkaerő beáramlását, s ugyanilyen kritikával élt az ellen, hogy Csehországban problémás népcsoportok alakuljanak ki, ahogy az állítása szerint Németországban és Hollandiában történt.

Az interjúból az is kiderül, Zaorálek egyetért azokkal a britekkel, akik tavaly a Brexitre igent mondtak. „Amennyiben kétmillió ember jön az országba keletről, akik elveszik a munkát, a társadalmi segélyeket és más juttatásokat kérnek, ezerszer mondhatják saját lakosságuknak, hogy szokják meg ezt. Azok nem fogadják el, mert nyilvánvalóan valami elromlott, és nem mondtunk igazat” – fejtette ki véleményét a cseh külügyminiszter.

Zaorálek az Európai Bizottság elnökét is bírálta.

Azt vetette Jean-Claude Juncker szemére, hogy nem foglalkozik kellő módon az unió keleti és nyugati fele közötti problémákkal. „Zavar, hogy a bizottságnak olyan elnöke van, akinek telefonjában ott van az uniót alapító hat tagállam képviselőjének a telefonszáma, de Kelet-Európába csak akkor jön, amikor Szlovákia a soros elnök” – jegyezte meg a cseh diplomácia vezetője.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!