eur:
394.99
usd:
370.67
bux:
65121.89
2024. április 19. péntek Emma
Egyre zavarosabb a francia választási kampány

Egyre zavarosabb a francia választási kampány

Bár a dél-kelet franciaországi Grasse-ban egy kamasz által elkövetett lövöldözésnek, valamint a Nemzetközi Valutaalap párizsi irodájában minap felrobbant levélnek semmi köze a közelgő elnökválasztásokhoz, a két esemény jól jelképezi a francia választási kampány zavarosságát.

Soha nem láttunk ilyen alacsony színvonalú választási kampányt

- keseregnek csaknem egyöntetűen az idősebb, több elnökválasztást látott francia elemzők. A legtöbben arra hívják fel a figyelmet, hogy miközben az elképesztő munkanélküliség, a bevándorlás okozta feszültségek, de általában a gazdasági perspektíva hiánya miatt az ország rég nem látott kihívások előtt, sőt egyesek szerint az összeomlás szélén áll, az elnökjelölteknek nem sikerül a lehetséges megoldásokról, programjaikról beszélniük.

Ennek az oka az, hogy az igazságszolgáltatás és a média hathatós közreműködésével egymás után pattannak ki a legesélyesebb jelölteket érintő botrányok. A Francois Fillont és családját érintő ügy immár több mint egy hónapja zajlik, az ezzel kapcsolatos legfrissebb fejlemény az, hogy az ügyészség vizsgálatot indított amiatt, hogy a jobboldali politikus drága öltönyöket kapott ajándékba egy barátjától.

Egyre zavarosabb a francia választási kampány

Közben a globalizált elit üdvöskéjének tartott

Emmanuel Macron körül is gyülekeznek a viharfelhők.

Vele kapcsolatban az ügyészség azért indított vizsgálatot, mert felmerült a gyanú, hogy egy tavaly januárban, Las Vegasban még gazdasági miniszterként tett látogatását jogszerűtlenül szerveztette meg egy rendezvények lebonyolítására szakosodott társasággal.

Macron helyzetét tovább bonyolítja, hogy néhány napja az Anticor nevű, korrupcióellenes egyesület feljelentést tett ellene, úgy vélik ugyanis, hogy az elnökjelölt vagyonbevallása nem felel meg a valóságnak.

De az ügyek a szélsőjobboldal jelöltjét sem kerülik el.

Az Európai Parlament azzal vádolja Marine Le Pent, hogy fiktív módon alkalmazta egyik parlamenti asszisztensét, a francia adóhatóság pedig azért vizsgálódik, mert úgy vélik, a politikus alábecsülte saját vagyonát.

Alig egy hónappal a választások első fordulója előtt a fenti témák uralják a híradások jelentős részét, miközben számos elemző úgy véli: az igazságszolgáltatás beavatkozik a választási folyamatba, megpróbálva ellehetetleníteni a két legesélyesebb jelöltet, Francois Fillont és Marine Le Pent.

A felmérések amúgy azt mutatják, hogy az első fordulót a szélsőjobboldal jelöltje nyerné, de sokak szerint ezek az eredmények megbízhatatlanok, és elsősorban

a választók megijesztését, hiszterizálását szolgálják.

A Valeurs Actuelles jobboldali hetilap ennek kapcsán az internetes adatok elemzésére szakosodott, a Brexit és Donald Trump győzelmét előrejelző Filteris nevű kanadai társaság elemzésére hivatkozik, amely a francia közvélemény-kutatásoktól eltérően Francois Fillon győzelmét vetíti előre az első fordulóban, második helyre Marine Le Pent, harmadikra Emmanuel Macront teszi.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×