eur:
393.87
usd:
364.86
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Ellophatják a demokratikus választásokat Franciaországban

"Ellophatják" a demokratikus választásokat Franciaországban

Bumerángként üthet vissza a baloldalra a Francois Fillon ellen indított lejárató kampány. Számos elemző, de immár az ügyben megszólaló több jobb- vagy baloldali politikus is attól tart, hogy a balos kötődésű bírók és a túlnyomó többségében Emmanuel Macron-t támogató média "ellophatják" a demokratikus választásokat.

„Nagyon aggódom a francia demokrácia jövője miatt.”

Ez a megdöbbentő kijelentés Jean-Pierre Chevenement-től származik, aki Francois Mitterand idején oktatási miniszter volt, a szintén szocialista Lionel Jospin kormányában pedig a belügyi tárcát vezette. A baloldali politikus szerint súlyosan veszélyeztetheti a demokratikus választások lefolyását az a tény, hogy a Francois Fillon feltételezett korrupciós ügyével megbízott vizsgálóbírók az érintettet március 15-re idézték be, két nappal az államfői posztért való indulásához szükséges ajánlószelvények leadásának a határideje előtt.

Az elmúlt hetekben lezajlott médiahisztéria elcsendesedésével lassan hallhatóvá válik a józanabb elemzők hangja is, akik szerint Francois Fillon ellen tudatosan, valószínűleg a köztársasági elnök körei által irányított lejárató kampány folyik. Szerintük ennek a célja az, hogy ellehetetlenítsék a jobboldal jelöltjét, aki a sokak szerint teljesen alaptalan vádak ellenére is komoly esélyekkel pályázik az államfői posztra.

Több ügyvéd és jogtudós arra figyelmeztetett, hogy az akcióban részt vevő baloldali elkötelezettségű bírák az üggyel végleg megrendíthetik a franciák bizalmát az igazságszolgáltatásban, amely jelenleg sem nevezhető kiemelkedőnek. Egy elemző pedig egyenesen úgy fogalmazott: ha mindez Oroszországban történne, úgy a világ és a francia sajtó az ellenzék lejáratásáról, ellehetetlenítéséről cikkezne.

A Fillon-ügyet kommentálók abban látják a legnagyobb problémát, hogy az igazságszolgáltatás gépezete szokatlanul gyorsan indult be, olyan érzést keltve az emberekben, mintha egy kifejezetten súlyos és szokatlan esetről lenne szó. Holott a Francois Fillon ellen felhozott vádak, miszerint parlamenti képviselőként saját családtagait foglalkoztatta, több mint harminc éve bevett gyakorlatnak számít Franciaországban.

Az ügy kirobbantása a bírálók szerint tulajdonképpen

eltereli a figyelmet az ország problémáiról, a választási programokról,

amelyekről jelenleg is alig folyik érdemi vita, ezzel pedig megfosztják a franciákat attól, hogy higgadtan mérlegeljenek az egyes politikai ajánlatok között.

A Fillon elleni hadjárat nagy nyertese természetesen Emmanuel Macron, volt gazdasági miniszter, aki mellett egyre több fajsúlyos szocialista politikus sorakozik fel. Ez a tény sokak szerint már önmagában is a demokrácia megcsúfolását jelenti, hiszen az érintettek figyelmen kívül hagyják, hogy a szocialista párttagság az előválasztásokon Benoit Hamon államfőjelöltségére voksolt.

De ez a kritika is alig hallható, hiszen a francia média túlnyomó része is Macron-t támogatja. Ami nem csoda, hiszen e média jelentős része annak a globalizált elitnek a tulajdonában van, amely Emmanuel Macront akarja az elnöki székben látni. Azt a Macront egyébként, aki nemrég kijelentette: nincs francia kultúra, hanem különböző kultúrák léteznek Franciaországban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×