A német túsz után a túszmentőket is megölte az Abu Szajaf

Infostart
2017. február 28. 08:20
Nyugati túszukat lefejezték, filippínó foglyukat elengedték, a Fülöp-szigetek déli részén jelen lévő szélsőségesek. Az Iszlám Állammal kapcsolatokat kiépítő Abu Szajaf csoport fegyveresei a német túsz megmentésére küldött kommandósok egy részét is megölték.

A Fülöp-szigetek hatóságai az este még vizsgálták a sokkoló videót, de szinte bizonyosra vették, hogy brutális módon végeztek az Abu Szajaf lázadó szervezet tagjai német túszukkal.

A 70 éves Jürgen Gustav Kantnert tavaly rabolták el egy yachtról és 605 ezer dollárt követeltek a szabadon engedéséért. A támadás során a fegyveresek megölték 59 éves feleségét. Amikor összeomlottak a váltságdíjról folyó tárgyalások, a szélsőségesek a férfivel is végeztek.

„Most meg fognak ölni” – mondta Kantner a videón. A Fülöp-szigetek kormánya elítélte a „barbár” tettet. A hatóságok szerint több katonájuk is meghalt, amikor megpróbálták kiszabadítani a nyugati foglyot.

A német kormány közben megerősítette, hogy lefejezték állampolgárukat.

„A gyilkosság ismét rávilágít, hogy milyen gátlástalanok és embertelenek ezek a terroristák. Össze kell fognunk és közösen kell harcolnunk ellenük” – mondta a német kormányszóvivő.

A döntő többségében római katolikus vallású Fülöp-szigetek muszlim kisebbségéhez tartozó, és az ország déli részén ténykedő Abu Szajaf csoportot a nyugati országok terrorszervezetnek tartják. Az Abu Szajaf tagjai a moro etnikai csoporthoz tartoznak, amely függetlenséget akar kiharcolni.

2004-ben ők robbantottak fel egy kompot, 116 ember halálát okozva.

Az Abu Szajaf nem politikai indíttatású bűncselekményeket is végrehajt - például túszokat szed, - hogy így növelje pénzkészleteit.

A csoport több, mint 20 külföldi és filippínó foglyot tart fogva a dzsungelekben található táboraiban. Tavaly két kanadai férfit fejeztek le azután, hogy lejárt a váltságdíj megfizetésére adott határidő.

Egy filippínó túszt viszont hétfőn elengedtek, miután családja váltságdíjat fizetett.

A véres drogháborút folytató Duterte elnök parancsba adta a hadseregnek, hogy számolják fel az Abu Szajafot. A Fülöp-szigetek emellett Malajziával és Indonéziával együttműködve próbálja megfékezni a terroristákat, de eddig nem sikerült elejét venni az emberrablásoknak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A német túsz után a túszmentőket is megölte az Abu Szajaf
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást