eur:
395.31
usd:
372.04
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Maiziere-nek van ötlete, hogyan készüljön fel az EU az újabb menekülthullámra

Berlinben a belügyminiszter síkra szállt amellett, hogy vegyék fel a pontos adatait és egy központi helyen tárolják azoknak a személyeknek, akik belépnek az Európai Unió területére, illetve távoznak onnan.

Thomas de Maiziere kifejtette, nemzetbiztonsági szempontból rendkívül fontos még azoknak az adatainak a regisztrálása, akik vízummentesen utazhatnak be az EU-ba. Ezzel egy időben sürgette az unió külső határainak hatékonyabb védelmét is.

A német belügyminiszter azt követően nyilatkozott, hogy Berlinben tanácskozott az Európai Unió migrációs kérdésekben illetékes biztosával.

Thomas de Maiziere közölte, hogy uniós szinten fel kellene készülni egy esetleges újabb menekülthullámra és ennek érdekében az Európai Unió területén kívül eső biztonságos helyen gyűjtőtáborok létesítésére lenne szükség, ahonnan a menedékre valóban jogosult személyek rendezett körülmények között utazhatnának be valamelyik uniós országba.

Az adataikat központilag regisztrálnák, a múltban ugyanis számos menedékkérő valamely országban felvett adatai elsikkadtak a bürokrácia útvesztőjében. Ezzel az Európai Unió migrációs kérdésekben illetékes biztosa is egyetértett. Dimitrisz Avramopulosz Berlinben tanácskozott Thomas de Maiziererel a menekültügy átfogó reformjára előterjesztett német javaslatról. Ezt a berlini kormány Franciaországgal, az Európai Bizottsággal, valamint az EU soros elnökségét betöltő és a kérdésben igencsak érintett Máltával együtt készíti elő.

A német belügyminiszter úgy vélte, hogy mielőbb dűlőre kell jutni a menekültügyre vonatkozó, még évekkel ezelőtt kidolgozott úgynevezett dublini szerződés reformjában, amelyet a tagállamok közti tényleges szolidaritásra és a menekültjogot nyert személyek méltányos elosztására kell alapítani.

Dimitrisz Avramopulosz pedig arra mutatott rá, hogy a tervezett reform bevezetésével egy időben szorosra kell fűzni az együttműködést azokkal az unión kívüli országokkal, amelyekből a menekültek származnak, valamint amelyeken áthaladnak. Ezzel kapcsolatban reménykeltőnek nevezte az észak-afrikai országokkal kezdett német párbeszédet, hogy feltartóztassák a Földközi-tengeren át Európába irányuló menekültáradatot.

A térség államaival Berlin olyan megállapodás kidolgozását ajánlja, mint amelyet az Európai Unió ankarai kormánnyal kötött a Balkán felé tartó migránsok feltartóztatásáról.

A témáról Angela Merkel kancellár a múlt héten Tunéziai kormányfőjével tanácskozott, a napokban pedig Algírba készült, de az algériai elnök rossz egészségi állapota miatt látogatásának lemondására kényszerült.

A Bildzeitung cimű bulvárlap bizalmas hírszerző forrásokat idézve azt jelentette, hogy csupán Líbiában több mint egymillió afrikai várakozik a kedvező lehetőségre, hogy a Földközi-tengeren át embercsempészek közvetítésével átkelhessen Európába.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×