Rosszabb minőségű terméket küldenek Szlovákiába, mint Ausztriába?

Infostart
2017. február 15. 14:44
A szlovák szakértők által vizsgált élelmiszerek több mint fele rosszabb minőségű Szlovákiában, mint Ausztriában. A szlovák földművelésügyi minisztérium 22 márka termékeit hasonlította össze, és ezek közül csupán kilenc termék összetétele volt azonos mindkét országban.

A tesztelt áruk felénél kimutatták, hogy ugyanazok a termékek Ausztriában jobb minőségűek, mint azok, amelyek Szlovákiában kaphatók – mutatott rá Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter. Úgy véli, a multinacionális cégek két csoportba sorolják a fogyasztókat. „A teszteredmények alátámasztották aggályainkat, amelyeket már többször megfogalmaztunk az Európai Unióban. A termékek felénél találtunk olyan jelentős különbségeket, amelyek meghatározzák a minőségüket. Ezek mind multinacionális vállalatok termékei, melyek a szlovákiai piacon fellelhetőek és gyengébb minőségűek” – fejtette ki a tárcavezető. Véleménye szerint a vásárló nem számít arra, hogy az egyforma csomagolású termékek közül az egyikben több színezőanyag, édesítőszer, tartósítószer vagy kevesebb hús van.

Jozef Bíreš, a Szlovák Állami Állategészségügyi- és Élelmiszerbiztonsági Felügyelet igazgatója hozzátette, 22 terméket vásároltak Ausztria és Szlovákia területén. Elmondása szerint az ellenőrök a csomagolásokon található címkéket is értékelték. Vagyis, hogy szerepel-e rajta az adott termék összetétele, tápértéke, az allergének mennyisége, a csokoládék esetében a kakaómassza, ill. a szárazanyag tartalom, a húskészítmények esetében a hús, a tejtermékeknél pedig a zsír és a fehérje tartalom, továbbá, hogy milyen tartósító- és édesítőszert, valamint festékanyagot tartalmaznak az adott termékek.

A tesztben a legutolsó helyen az édesített üdítőitalok, a fűszerek, a sajtok és a húskészítmények végeztek. A vizsgálatok kimutatták, hogy ugyanannak a frankfurti virslinek a hústartalma Szlovákiában jóval alacsonyabb, mint Ausztriában. Ez a helyzet az őrölt fahéjjal, a mozzarellával, az egyik vizsgált teával és narancslével is – ízük és illatuk is különböző a felhasznált édesítőszerek és egyéb összetevők eltérő mennyisége miatt.

Gabriela Matečná rámutatott, több közép- és kelet-európai országban – Bulgáriában, Romániában és a balti államokban is – hasonló minőségi értékelésre bukkantak. A miniszter arra figyelmezteti a vásárlókat, hogy figyelmesen olvassák el a kiválasztott terméken feltüntetett adatokat, mielőtt valamit a kosarukba tesznek, és azt tanácsolja, részesítsék előnyben a hazai termékeket. A témával a tárca a jövőben is foglalkozni kíván, és a vizsgálat eredményeit az Európai Bizottság elé terjeszti.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Rosszabb minőségű terméket küldenek Szlovákiába, mint Ausztriába?
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást