eur:
394.06
usd:
365.64
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Felmérés: az európaiak több mint a fele tiltaná a bevándorlást

Az európaiak jelentős része megtiltaná a bevándorlást a muzulmán többségű országokból – derült ki egy brit intézet közvélemény-kutatásából. A felmérést még azelőtt végezték, hogy Donald Trump amerikai elnök bevezette a tilalomként emlegetett beutazási moratóriumot, amit viszont amerikai bíróságok felfüggesztettek.

Bár mindenhonnan záporoznak rá a támadások a hét muzulmán többségű ország polgáraira kivetett, majd felfüggesztett beutazási tilalma után, Donald Trump most bátorítást kapott.

Nem is akárhonnan, hanem Európából, ahol a politikai vezetők egyértelműen elítélik az amerikai elnök kijelentéseit és rendeleteit, viszont az átlagpolgárok egy jelentős része úgy tűnik, részben osztja nézeteit.

Chatham House átlag: 10 EU országban a lakosok 55 százaléka mondana nemet

A neves brit külpolitikai intézet, a Chatham House felmérése szerint 10 európai ország lakosainak 55 százaléka teljesen leállítaná a bevándorlást a muzulmán országokból.

A közvélemény-kutatást még Trumpnak valójában az Obama kormányzat hét országot említő listája alapján meghozott és nagy vitákat kiváltó elnöki rendelete előtt végezték.

A felmérés készítői úgy találták, hogy a 10 vizsgált országból csak kettőben nem ellenezte a többség a muzulmán országokból történő bevándorlást.

A lengyelek és az osztrákok konzervatívabbak a magyaroknál

A listát Lengyelország vezeti, ahol a lakosok 71 százaléka tiltaná meg a muszlim országok polgárainak a bevándorlást, míg mindössze 9 százalék támogatja azt.

A következő a sorban a 2015-os migráns- és menekültválság idején Magyarországot egy ideig élesen bíráló Ausztria, ahol a lakosok 65 százaléka híve a tiltásnak. Ugyanakkor az osztrákok megosztottabbak: náluk a lengyelekhez képest kétszer akkora, 18 százalék azoknak az aránya, akik nem tiltanák a muszlim országokból történő bevándorlást.

A magyarok és belgák a harmadik helyen a tiltást akarók között

A magyarok őket követik a sorban, holtversenyben a belgákkal és körükben szinte ugyanakkora a tilalompártiak aránya, mint az osztrákoknál. Magyarországon a lakosok 12 százaléka engedné a muszlimok bevándorlását, míg a határozott véleményt nem formálók aránya 24 százalék – azaz a társadalom egyharmada nincs meggyőződve arról, hogy mindenképpen akadályozni kellene a muzulmánok bevándorlását.

A nagyszámú menekültet és migránst befogadó Németországban is a polgárok 53 százaléka tiltaná a muszlimok letelepedését.

Felmérés: az európaiak több mint a fele tiltaná a bevándorlást

A korábban toleránsnak tartott briteknél 47 százalék tilalompárti és 53 százaléknak vagy nincs véleménye, vagy nem támogatja a tilalmat. A bevándorlást kiemelt témaként kezelő Brexit-kampány ismeretében érdekes adalék, hogy ebben a felmérésben a bevándorlást határozottan elutasítók vannak kisebbségben a szigetországban. Spanyolország az az ország, ahol látványosan megoszlanak a vélemények: 41 százalék nem akar muszlim bevándorlást, 32 százalék elfogadná és 26 százaléknak nincs határozott véleménye.

Nem meglepő módon a 60 évnél idősebbek és a felsőfokú végzettséggel nem rendelkezők jobban ellenzik a muzulmánok befogadását, mint a fiatalabb generációk és a diplomás polgárok.

A válaszadók társadalmi helyzet és demográfia szerinti megoszlása a 'Teljesen le kell állítani a bevándorlást a muzulmán többségű országokból' kijelentésre adott válaszok alapján
forrás: Chatham House

EgyetértEgyik semNem ért egyet
  54.60%25.30%20.10%
NEM:      
Férfi572419
522721
KOR:      
Fiatal, 18-29 éves442927
Középkorú, 30-44 éves502822
Közép/idősebb korú, 45-59 éves562618
Idős, 60 év +632017
ISKOLAI VÉGZETTSÉG:      
Általános és középiskola592615
Középiskolánál magasabb552520
Egyetemi és posztgradulális482427
FÖLDRAJZI MEGOSZLÁS      
Vidéki lakos582517
Kisvárosi lakos552520
Városi lakos522623
        
*Az adatokat a lakosság méretét figyelembe véve súlyozták      
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×