Donald Trump: elkezdjük a falépítést

Infostart
2017. január 25. 12:55
Donald Trump ismét a Twitteren üzent, ezúttal arról, hogy ma fontos nemzetbiztonsági rendeleteket ad ki. Várakozások szerint az amerikai elnök megtiltja majd a menekültek befogadását hét muszlim országból és rendeletet ad ki a mexikói határfal építéséről.

„Holnap nagy nap, NEMZETBIZTONSÁGI KÉRDÉSEK (a terítéken). Többek között megépítjük a falat!”

Így üzent az elnökök részéről megszokott kommunikációs csatornákat megkerülve a Twitteren Donald Trump. Az új amerikai elnök továbbra is gőzhengerként halad előre, miközben a Kongresszus megkerülésével egy sor elnöki rendelettel próbálja demonstrálni, hogy betartja kampányígéreteit.

Ezek egyike a nagy felháborodást kiváltott „Fal” Mexikó határán, amelynek célja a szomszédból érkező és az amerikai feketegazdaságban dolgozó illegális bevándorlók megállítása. Trump ígérete szerint a falért – amely már kormányzata szerint sem lesz mindenhol „Fal” – Mexikó fizet majd.

Most már arról beszél, hogy szövetségi pénzekből indul meg az építkezés és Mexikó később majd átvállalja a költségeket. Kérdés, mint mond erre a jövő héten Washingtonba látogató Enrique Pena Nieto mexikói elnök, aki roppant népszerűtlen otthon, és akire nagy nyomás nehezedik, hogy ne engedjen Trumpnak.

Trump egy 2006-os törvényre támaszkodva rendelheti el a több mint 3000 kilométeres fal és kerítés építését. Az ifjabb George Bush elnöksége idején az amerikaiak már 1500 kilométernyi akadályt építettek Texas, Arizona, Új-Mexikó és Kalifornia mexikói határszakaszain.

Trump másik látványos bejelentése az, hogy „ideiglenes jelleggel” megtiltja a menekültek befogadását hét muzulmán országból.

Köztük van a nyugati beavatkozás után kaotikussá vált Líbia, Szomália, Jemen, az ellenséges Irán és Szíria, Szudán és a szövetséges Irak.

A tilalom várhatóan 30 napos lesz és nem vonatkozik a vallási kisebbségek tagjaira, például keresztényekre.

Egyes jogászok ugyanakkor azt mondták, hogy a rendeletet bírósági úton megtámadhatják – azzal az indoklással, hogy az egy adott vallás elleni diszkriminatív intézkedés.

Barack Obama volt jogi tanácsadója az amerikai Állampolgársági és Bevándorlási Szolgálatnál ugyanakkor azt mondta: az elnöknek joga van korlátozni a menekültek beengedését és a vízumok kiadását konkrét országok polgárainak, ha azt mondja, hogy ezt kívánja meg a közérdek.

A kampány idején Trump arra utalt, hogy minden muszlimnak megtiltaná az Egyesült Államokba történő belépést. Most már arról beszél, hogy „csak” olyan országokat sújtana tilalommal, amelyek polgárai fenyegetést jelenthetnek.

Emellett Trump a Twitteren megfenyegette a lövöldözések sújtotta Chicago városát: „Ha nem oldják meg” a problémát, beküldöm „a szövetségieket” - említett egy, a rendőkre és az FBI-ra egyaránt használt szleng kifejezést.