Szaddam kihallgatója nyomoz a floridai vérengzés ügyében

InfoRádió
2017. január 9. 09:14
A Szaddam Husszein néhai iraki diktátort kihallgató FBI ügynök vezeti a nyomozást a floridai lövöldözés ügyében. A Fort Lauderdale-i reptéren elkövetett vérengzés gyanúsítottja ellen vádat emeltek, miközben továbbra sem világos, hogy terrorcselekmény történt-e.

Iraki vonatkozása is van a floridai Fort Lauderdale-ben elkövetett lövöldözésnek, amely öt ember életét követelte pénteken. A 26 éves vádlott, Esteban Santiago, amerikai háborús veterán akár halálbüntetést is kaphat, ha bűnösnek találják.

A nyomozást George Piro, az FBI különleges ügynöke vezeti, aki annak idején Szaddam Husszein iraki diktárort is kihallgatta.

A libanoni származású és arabul folyékonyan beszélő Piro eddig igyekezett elkerülni, hogy terroristákkal kapcsolja össze a halálos lövöldözéssel vádolt veteránt, de nem is zárta ki a lehetőséget.

A floridai Ford Lauderdale-i reptéren pénteken nyitottak tüzet a várakozó utasokra, akik közül öten meghaltak és hatan megsebesültek.

„A nyomozásnak még nagyon korai szakaszában járunk... vizsgáljuk a vádlott közösségi média bejegyzéseit. Kezdjük megismerni az illetőt, de még túl korai bármit is kizárni” – mondta az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda ügynöke.

A hétvége folyamán felmerült, hogy a mészárlással vádolt Esteban Santiago mentális problémáktól szenvedett, és mivel többször a rendőrség látókörébe került, erről tudhattak a hatóságok.

Testvére, Bryan az FBI kudarcának nevezte a történteket. „Nem egy olyan emberről van szó, aki az ismeretlenségből kilépve követte el tettét. A szövetségi kormány hónapok óta tudott róla, vizsgálták, de nem tettek semmit” – mondta.

A CBS News szerint a veterán az idén az FBI alaszkai irodájában járt és azt mondta: hangokat hallott, amelyek azt sugalmazták neki, hogy az Iszlám Államért kell harcolnia. Azt is közölte, hogy szerinte a CIA manipulálta őt arra, hogy dzshiadista videókat nézzen.

Santiago a Puerto Rico-i Nemzeti Gárda tagjaként 2010-ben szolgált Irakban egy utász zászlóaljban. Később az alaszkai Nemzeti Gárda tartalékosa volt, de „rossz teljesítménye” miatt leszerelték.

Amikor tettét elkövette, akkor már büntetőeljárás folyt ellene, amiért fojtogatta a barátnőjét. Az élettársa elleni erőszakot még februárban követte el. A helyi törvények szerint leállították ellene az eljárást, mert cserébe bizonyos meg nem nevezett feltételek teljesítését vállalta. Jogászok szerint most azonban nem valószínű, hogy ejtik ellene a korábbi vádakat.

Szemtanúk azt állították, hogy egy pisztollyal lövöldözött a reptéren, majd amikor kifogyott a lövedékekből, akkor eldobta a fegyvert és a földre feküdve várta, hogy letartóztassák a rendőrök. Az is kiderült, hogy Santiago a Floridába Alaszkából érkezett járaton, jogszerűen hozta magával kézifegyverét. Poggyászfelvétel után a mosdóban megtöltötte a fegyvert és ezek után kezdett el lövöldözni. Családtagok szerint Santiago az elmúlt időszakban már kapott kezelést és két hetet kórházban is töltött.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szaddam kihallgatója nyomoz a floridai vérengzés ügyében
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást