Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fityiszt mutattak a szlovák tudósok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem igazán sikeres a Hazatérő program Szlovákiában. Eddig csupán négy tudós élt a szlovák oktatásügyi minisztérium támogatási programjával, amelynek célja, hogy visszacsábítsa az országba a külföldön tevékenykedő kutatókat. A tudósok szerint a 10 ezer eurós támogatás nem motiváló.

Peter Plavčan szlovák oktatásügyi miniszter elismeri, hogy kevesen tértek vissza, és más megoldást kell keresni.

„Ez az arány nagyon kevés. Egyéb intézkedéseket foganatosítunk, például az Oktatástámogatási Alapból, amely keretében támogathatjuk a 35 év alatti fiatal tudósokat" – magyarázta a tárcavezető.

Martin Kahanec, a Közép-európai Munkakutató Intézet szakértője üdvözli, hogy a kormány a Hazatérés programmal próbálja visszacsalogatni a kutatókat.

Az alacsony érdeklődés azonban szerinte azt mutatja, hogy rosszul van beállítva a rendszer. Ugyanis évek óta szakadék tátong a tudósok hazai és a külföldi bérezése között. Ezen felül a szlovákiai rendszerben gyakran nem ismerik el a külföldön megszerzett képesítést.

„Egyfelől egy jól képzett szlovákiai holnap professzor lehet a Harvardon, ha megvan az ehhez szükséges képesítése, de egy jó előadó a Harvardról nálunk csak egy olyan eljárás után kaphatja meg a címet, amelynek nem hajlandó magát alávetni, vagy az is előfordulhat, hogy nem is teljesíti annak feltételeit" – mondta a szakértő.

Hozzátette, hogy bár a szlovákiai feltételek javulnak, a visszatérők azonban továbbra is mérlegelni fogják, hogy valóban megéri-e hazatérniük.