eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Rendkívüli készültség Németországban

Németországban rendkívüli óvintézkedéssel készülnek a szilveszterre. Egyrészt azért, hogy elejét vegyék az egy évvel korábban több nagyvárosban, így Kölnben és Hamburgban történt szexuális zaklatásoknak, másrészt viszont azért, hogy megakadályozzanak esetleges merényleteket. Mivel Berlinben, a Brandenburgi kapu térségében tervezik a világ egyik legnagyobb szabású évbúcsúztató rendezvényét, szinte magától értetődik, hogy ennek megfelelő különleges biztonsági intézkedésekkel igyekeznek gondoskodni a résztvevők testi épségéről. Azonban a kölni elővigyázatosságok sem maradnak el a berliniek mögött.

Szilveszter napján igencsak kevés rendőr kap kimenőt Észak-Rajna-Vesztfáliában, ugyanis Köln elöljárói erősítést kértek, hogy a rendezvények résztvevői háborítatlanul tudják megünnepelni az új esztendő beköszöntét. Tavaly szilveszter éjjelén a kölni dóm és a főpályaudvar közti téren zömében arab kinézetű fiatalok szexuálisan zaklattak nőket, akik közül többet ki is raboltak. Noha nemcsak Köln központjában, hanem Hamburgban és közel egy tucat más német városban is történtek nem egyszer sérüléssel is járó molesztálások, a német média a történtekről csupán négynapos késéssel számolt be, miután a kárvallottak tömegesen tettek feljelentést a zaklatások miatt. Ennek elkerülésére Köln belvárosában már szombat reggeltől 1500 rendőr teljesít szolgálatot, közülük 300-an háromfős egységekben járőröznek majd a szilveszterezők között.

Jürgen Mathis kölni rendőrfőnök elmondta azt is, hogy nem engedélyezték sem a szélsőjobboldali NPD, sem pedig az ugyancsak erősen jobboldali színezetű Alternatíva Németország számára elnevezésű párt tervezett tüntetését, mert a biztonsági erőket kizárólag a szilveszterezők háborítatlanságának szavatolására akarják kirendelni.

Ezzel egyidőben a dóm körüli negyedbe vezető utcákat beton terelőelemekkel és vízágyukkal felszerelt tömegoszlató járművekkel torlaszolják el, hogy megelőzhessék a Berlinben történt gázolásos merénylet megismétlődését. A Rajna-parti város jelképeként ismert székesegyház körül szinte nappali fény lesz szilveszter éjjelén, mert egy német képzőművész mozgó fényinstallációja világítja meg a térséget.

Berlinben is rendkívüli óvintézkedésekkel készülnek szilveszterre. A Brandenburgi kapu körül immár több, mint 20 év óta rendszeresen megrendezett évbúcsúztató résztvevőire ezer rendőr és 600 biztonsági őr vigyáz majd. A helyszínre vezető utakat betontömbökkel torlaszolják el, amelyeket azonban úgy helyeznek el, hogy mentő- és tűzoltóautók meg tudják közelíteni a Brandenburgi kaput. A résztvevők csak csomagjuk ellenőrzése után léphetnek a rendezvény színhelyére, amelyen a legismertebb táncdalénekesek és előadóművészek szórakoztatják majd az újév beköszöntését ünneplő tömeget.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×