eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A világ már kevésbé, a fiatalok még nyitottak a globalizációra

A nyugati világ egyre inkább kezd kiábrándulni a globalizációból – ezt az eredményt hozta egy brit intézet 19 országban folytatott felmérése. Az ellensúlyt a más kultúrák felé nyitottabb fiatal nemzedék képviseli, de egy tanulmány szerint épp őket sújtja egyre jobban a munkanélküliség.

A YouGov brit közvéleménykutató szerint az amerikai, brit és francia válaszadók kevesebb, mint fele hiszi már, hogy a globalizáció jó dolog.

A nyugatiak és az amerikaiak általában bizakodóbbak- jegyzi meg az Economist magazin – de szerintük is rosszabbra fordultak a dolgok a világon.

A leglátványosabban Franciaországban változott a hangulat: ott a lakosság 52 százaléka gondolja úgy, hogy a gazdaságnak nem kell az importra hagyatkoznia és csak 13 százalék tartja jó dolognak a bevándorlást.

A felmérés szerint a 18-34 év közötti nemzedéknek inkább baloldali nézetei vannak és nyitottabb a globalizációra, azért is mert pozitívan áll hozzá a multi-kulturalizmushoz.

Az Egyesült Államokban ennek a korcsoportnak a 46 százaléka gondolja új, hogy a bevándorlók jó hatással vannak az országra, szemben az 55 évnél idősebbek 35 százalékával.

Ugyanakkor a Nemzetközi Munkaügyi szervezet szerint a fiatalok csoportjának 15-24 év közötti szegmense az, amelynek esetében világszerte megugrott a munkanélküliek száma.

Az arány 13 százalékkal emelkedett. A leginkább az arab országokban romlott a helyzet, ahol magasabb, mint 30 százalékos a fiatalok körében a munkanélküliség, míg Kelet-Ázsiában az arány csak 10 százalék.

A fiatalok gyakran kevésbé stabil állásokat tudnak csak szerezni, mint az idősebbek. Az ipari országokat tömörítő OECD-államokban a fiatal dolgozók egynegyedének van ideiglenes állása, míg 26 százalékuk részmunkaidőben dolgozik.

Ezt a korcsoportot immár jobban fenyegeti a szegénység, mint a gazdag országok náluk idősebb nemzedékeit.

Az OECD tanulmánya megjegyzi: sok fiatal ördögi körbe kerül: nem tud pénzt és időt fordítani a továbbképzésre, amivel olyan képességeket tudna szerezni, amelyek hosszútávon megnövelnék munkaügyi kilátásait.

A közzétett adatokból az is kiderül, hogy a leginkább a fekete-afrikai fiatalok hajlandók külföldre migrálni munka reményében. Náluk 48 százalékos az erre hajlandók aránya.

Őket követik a hasonlóan gondolkodó latin-amerikaiak. A kelet-európai fiatalok körében pedig 2009-ben 30 százalék körüli volt azoknak az aránya, aki vállalkoztak arra, hogy külföldre menjenek. Ma már ők is közel ugyanolyan arányban látják külföldön a boldogulás lehetőségét, mint fekete-afrikai vagy latin-amerikai kortársaik.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×