eur:
393.99
usd:
369.5
bux:
65731.52
2024. április 23. kedd Béla

Obama búcsúajándéka Trumpnak

Nem kívánt ajándékot hagy az olajiparral szoros kapcsolatokat ápoló utódjára Barack Obama. A távozó amerikai elnök megtiltotta, hogy a szövetségi államhoz tartozó észak-atlanti és sarkvidéki területeken olajkitermelésbe kezdjenek – Donald Trump kormányzása alatt is.

Nem példa nélküli a történelemben, hogy az egymással szemben álló politikai pártok hatalomváltáskor egy-egy intézkedéssel odaszúrnak utódjuknak.

2010-ben Nagy-Britanniában a legyőzött Munkáspárt pénzügyi államtitkára ilyen cédulát hagyott a minisztériumban a hatalomra lépő konzervatív-liberális kormánynak: „elfogyott a pénz”.

Barack Obama távozó amerikai elnök most hasonlót tett Donald Trumppal, igaz a gesztus megítélése korántsem lesz olyan negatív, mint a londoni feljegyzésé.

Obama megtiltotta az új olajkutak fúrását a szövetségi állam tulajdonát képező atlanti-óceáni és sarkvidéki vizeken. Ezzel mintegy jelezte környezetvédelmi elkötelezettségét és egyfajta örökséget hagyott Donald Trumpnak, aki a szénbányászat és az olajipar támogatását ígérte kampányában, és aki egy ideig azt is harcosan elutasította, hogy az emberi tevékenységnek köze van-e a klímaváltozáshoz. Még mindig kérdés, hogy Trump kivezeti-e Amerikát a párizsi klímaegyezményből.

Obama mostani lépése azt jelenti, hogy a Trump-kormányzatnak bíróságon kell majd próbálkoznia, ha mégis olajfúrásokat akar engedélyezni az érintett, közel 50 millió hektáros területen Alaszka és az észak-keleti államok partjainál.

Trump programja éppen az, hogy növelje az úgynevezett offshore olaj- és földgáz-kitermelést. Képviselői azonban azonnal nem kommentálták Obama lépését.

Tudósítók megjegyzik: mégha Trump hadba is száll az elnöki rendelet visszavonásáért, egyelőre kevés olyan olajcég van, amely a sarkvidéki és északi vizeken akar kitermelni, mivel inkább a bőséges amerikai pala-lelőhelyeket aknázzák ki.

A sarkköri kitermelés drága és kockázatos is, de ez nem jelenti azt, hogy a jövőben nem indulhatnak meg az energiacégek északra.

Az Amerikai Olajipari Intézet – egy ágazati lobbiszerv – máris jelezte: remélik, hogy Donald Trump feloldja a tilalmat.

Az intézkedést közösen jelentette be Barack Obama amerikai elnök és Justin Trudaeu kanadai miniszterelnök, akik azt mondták: még a szigorú biztonsági lépések sem óvnak meg attól, hogy olajszennyezés történjen a régióban. A zord időjárás miatt csak korlátozott lehetőségek vannak a kármentesítésre – tették hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×