eur:
393.93
usd:
364.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

"Németország hadban áll"

A berlini karácsonyi vásár elleni merénylet Németország életmódja, a szabadság, a demokrácia és a különböző kultúrák egymás mellett élése ellen irányult – jelentette ki a német államelnök. A kancellár pedig ezt azzal toldotta meg, nem fogják hagyni, hogy külső erőszak ezen változtasson. Hétfő este az Iszlám Állam magára vállalta a merényletet.

Az ország belső biztonságáért felelős személyek keserűen állapították meg, hogy afelől már régóta nem volt kétségük, hogy történik-e kísérlet terrortámadásra, csupán azt nem tudták, hogy hol és mikor. Sokan a milliókat vonzó koraőszi müncheni sörfesztiválra gyanakodtak és a közbiztonság fenntartásával megbízott erők komolyan fellélegeztek, amikor az Oktoberfest incidens nélkül zajlott le.

Az első adventi vasárnap előtt megnyílt közel két és félezer karácsonyi vásár Németországban szintén látványos célpontnak kínálkozott, egy 12 éves iraki fiú Ludwigshafenban ki is szemelte a karácsonyi vásárt, de rozsdás szögekkel telerakott pokolgépe csődöt mondott és nem robbant fel. Noha ezután még jobban megerősítették a rendőrség jelenlétét, a Nyugat-Berlin központjában, a Vilmos Császár emléktemplom körüli karácsonyi vásáron, a rendőrök jó része a tér Európa-Centrum felé eső részén álldogált, amikor hétfő este, néhány perccel 8 óra után az Állatkerti Pályaudvar felől nagy sebességgel egy lengyel rendszámú kamion a bódék közé hajtott, maga alá gyűrve árukkal teli sátrakat és látogatókat.

12 ember a helyszínen meghalt, 48-an pedig – részben életveszélyesen – megsebesültek. A rendőrök ugyan azonnal fegyverüket használták és így megállásra kényszerítették a teherautót, de zűrzavarban a merénylőnek sikerült kereket oldani, a kormány melletti ülésen hátrahagyva a kamion tulajdonosának már korábban meggyilkolt unokatestvérét, aki Olaszországból egy berlini telephelyre hozott acélállványokat, amelyek átadására már nem kerülhetett sor.

A tett színhelyétől nem messze elfogtak egy 23 éves pakisztáni menekültet, azonban róla a nyomozószervek kiderítették, hogy ártatlan és szabadon bocsátották.

Nemcsak Berlint, hanem az egész Németországot megrázta a karácsonyi vásár ellen végrehajtott terrorcselekmény. Joachim Gauck szövetségi elnök úgy vélte, hogy a támadás a demokrata államrend, a szabadság és a különböző kultúrák egymás mellett élésének megzavarását célozta, Angela Merkel kancellár pedig –miután lerótta kegyeletét a tett színhelyét, kijelentette, a német társadalomnak van elég ereje ahhoz, hogy továbbra is úgy éljen, ahogy akar; szabadon, együtt és nyitottan.

Este pedig az államfő, a kancellár, valamint a keresztény, a zsidó és a mohamedán felekezetek képviselői ökumenikus istentiszteleten vettek részt a Vilmos Császár Emléktemplomban. A bajor tartományi kormány Münchenben szintén néma felállással adózott az áldozatok emlékének, majd Horst Seehofer miniszterelnök kijelentette, Angela Merkel kormánya a merénylet után azzal tartozik az áldozatoknak, a hozzátartozóknak, minden érintettnek, valamint az ország lakosságának, hogy felülvizsgálja és "kiigazítja" a bevándorlási intézkedéseket és a biztonságpolitikát.

A szövetségi belügyminiszter, Thomas de Maiziere elnöklete alatt a tartományi belügyminiszterek rendkívüli ülésén a Szár-Vidéket képviselő Klaus Bouillon nyíltan kijelentette, hogy a berlini terror tanúsága szerint Németország hadiállapotban van, még akkor is, ha egyesek, akik mindig csak a jót látják, ezt nem akarják észrevenni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×