Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fico: "Ez talán felnyitja az emberi jogi szenteskedők szemét"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az európai kulturális identitás elleni támadásnak minősítette a tegnapi berlini történéseket Robert Fico szlovák miniszterelnök. A kormányfő szerint Szlovákiában fokozott biztonsági intézkedéseket kell foganatosítani a kamionos támadás miatt. Az országban éjféltől megduplázták az utcákon járőröző rendőrök számát.

Robert Fico szlovák miniszterelnök és Robert Kaliňák belügyminiszter a menekülteket tette felelőssé az Európában megnövekedett terrorfenyegetettségért. A kormányfő és a belügyi tárca vezetője azt követően tartott sajtótájékoztatót, hogy hétfőn este feltehetően egy menekült hajtott kamionnal a berlini karácsonyi vásár közönségébe.

 Fico kijelentette: a németországi eset az európai kulturális identitás ellen elkövetett támadás. A kormányfő szerint a menekülthullám az oka a megnövekedett terrorveszélynek.

„Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy a migrációs válság miatt meghozott intézkedéseinket teljes mértékben helyesnek tartom. Hiszek benne, hogy rövid időn belül bebizonyosodik, ezek az intézkedések abszolút helyesek és elkerülhetetlenek. Miniszterelnökként soha nem fogom támogatni egy egységes muszlim csoport kialakítását Szlovákiában” – mondta a kormányfő.

A miniszterelnök ugyanakkor a nyugati államok menekültpolitikáját is bírálta.

„Abban bízom, hogy a körülöttünk történő események felnyitják az emberi jogi szenteskedők szemét. Mert ők mindent megtennének a világon, hogy megakadályozzák a terrorizmus elleni harc érdekében hozott határozott intézkedéseket” – jelentette ki Fico.

 A belügyminiszter elmondta, hogy jelen pillanatban Szlovákiában nincs közvetlen terrorveszély.

„Ebben a pillanatban nincs arról információnk, hogy Szlovákia közvetlenül fenyegetett lenne. A támadásról szóló hírek azonban idézőjelesen inspirációt adhatnak más elkövetőknek. Ezért fontos a lehető legtöbb megelőző intézkedés meghozatala” – mondta Robert Kaliňák.

 A tárcavezető azt is közölte, hogy megkettőzik az országban egyszerre szolgálatot teljesítő rendőrjárőrök számát. Kiemelte, hogy éjféltől a tömegrendezvényeken, bevásárlóközpontokban, közlekedési csomópontokon egyenruhás és civil ruhás rendőrök emelt számban teljesítenek szolgálatot.

Az utcákon most 1000 járőr van kint, ez a szám korábban csak 300 volt. Ez az állapot a karácsonyi ünnepek végéig biztosan így marad.

A belügyminiszter arról is tájékoztatott, hogy az Ankarában meggyilkolt orosz nagykövet miatt a szlovák külképviseletek őrizetét is megerősítették.