Inforádió

Meghallgatom Élő adás

London karácsonya

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Karácsony előtt hidegebbre fordult az időjárás Londonban is, a város közepén, a Somerset Palota hatalmas udvarán, ismét megnyílt, a tél megérkeztének jeleként, a népszerű korcsolyapálya. A sugárutak sziporkáznak a pazar ünnepi díszkivilágítás fényeitől,s a Trafalgar tér-i óriásfenyőfánál egymás váltják a karácsonyi dalokat éneklő kórusok.

London közepén, a Trafalgar téren, nem csak a Nelson oszlop szökik az ég felé, hanem az a hatalmas fenyő-óriás is, amit 1947 óta minden év decemberében a norvég főváros: Oslo küld, kifejezve háláját azért, hogy a II. Világháború idején Nagy-Britannia hadereje segítséget nyújtott a német megszállás elleni harchoz. Ezt a nagy fenyőt norvég szokás szerint, fehér fényfüzérekkel díszítik.

A város karácsonykor még a szokottnál is jobban csillog villog, a nagyáruházak tetőtől talpig sziporkázó fényfüggönybe öltöznek, és látványosság számba megy például az Oxford Street vagy a Bond Street ünnepi kivilágítása. Az Oxford Street hömpölygő forgalma fölött 1778 hólabda formájú fénygömb világol.

A Strand sugárút sem akar lemaradni az Oxford Street mögött. Az itt függő fénydíszek is sok villanyáramot fogyasztanak, de a tervezők egy dologra igen büszkék: az áramot a londoni vendéglők használt főzőolajával táplált biogenerátor fejleszti.

Vidékről és külföldről tízezrek jönnek karácsonykor Londont megcsodálni, és persze várja őket megannyi ajándékpiac meg egész sor színházi előadás. Ünneplendő, hogy a Megváltó megszületett, de nem feltétlenül vigalommal, hanem, ha úgy tetszik, meghittebben, például a londoni katedrálisok: a Westminster apátsági főtemplom és a Szent Pál székesegyház karácsonyi zsoltár zsolozsmáival. A karácsonyi énekeket együtt zengheti az ezer fős gyülekezet a kórussal s az orgonával; félhomályban,amit az világít hangulatosra, hogy minden résztvevő kap a szöveglap mellé egy-egy meggyújtott mécsest.

A karácsonyi vacsora a Brexit ellenére egyre európaiasabb Angliában, a pulykát kezdi kiszorítani a liba, és a karácsonyi pudingot a remek olasz kuglóf: a pannetone.

Az ajándékok átadásának ideje itt nem a Szenteste, hanem karácsony napja.

Egy kedves barátom unokái Amerikában élnek, ahol az ajándékokat a Télapó hozza, neki írnak levelet a gyerekek arról, hogy mit szeretnének kapni. Ez az unoka is megírta a levelét Télapónak, és a felsorolt kívánságok közül az utolsó volt kissé különös: "Kedves Télapó, itt a listám, remélem, elhozod az ajándékokat, de végül volna még egy kérésem: kaphatnék tőled autogramot?"