eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Trump tanácsadója szerint enyhíthetnek az orosz szankciókon, Obama visszavágna

Amerikai hírszerzési illetékesek azt állítják: maga Putyin orosz elnök irányította az amerikai politikai szervezetek elleni hackertámadásokat. Miközben Obama távozó amerikai elnök válaszcsapással fenyegetett, Donald Trump tanácsadója Moszkvában a szankciók törlését is felvetette.

Amerika ott és ahogy akar válaszol a szerinte bizonyított orosz kibertámadásokra – mondta Barack Obama távozó amerikai elnök. Az elmúlt hétvégén felmelegített hacker-ügy újabb fejleményeként három magasrangú hírszerzési illetékes a korábbinál is súlyosabb váddal állt elő.

Azt állítják, hogy maga Vlagyimir Putyin orosz elnök felügyelte az amerikai politikai szervezetek szervereire behatoló hackereket, akiket pedig az orosz hírszerzés irányított. Putyin eredeti célja az volt, hogy „lejárassa az amerikai demokráciát”, de végül segítette Donald Trump választási győzelmét – mondta a három, ismeretlenségbe burkolózó illetékes.

Aki bizonyosan lejáratta magát, az egy demokrata párti tanácsadó volt a New York Times szerint. Hillary Clinton kampányfőnöke, John Podesta egyik beosztottja felfedezett egy hamis emailt, amely a jelszó megváltoztatására sürgette főnökét.

A Times szerint ezután ezt továbbította informatikusoknak, de az „illegitim” szó helyett azt írta az emailről, hogy „legitim”. Furcsa módon azt is megjegyezte, hogy Podestának azonnal meg kell változtatnia gmail-jelszavát, ami nem elírásra, hanem nagyobb tévedésre utal. Amerikai biztonsági illetékesek szerint így történhetett meg, hogy az állítólagos orosz hackerek 60 ezer üzenethez kaptak hozzáférést.

Csütörtökön egy magasrangú fehér házi illetékes is azt mondta: „valószínűleg Putyin tudomására hozták a hackertámadások tényét”, de nem vádolta meg közvetlenül az orosz elnököt.

Főnöke, Barack Obama viszont azt mondta egy rádióinterjúban: Washington visszavág.

Obamának körülbelül egy hónapja van a válaszcsapásra, mivel az őt követő Donald Trumpról ismert, hogy vele szemben közeledni kíván Putyinhoz. A bírálók szerint az oroszoknak ezért állhatott érdekében beavatkozni az elnökválasztásba és őt segíteni.

Kommentátorok figyelmeztettek, hogy az internetes adok-kapoknak súlyos következményei lehetnek, ha például a felek egymás áramszolgáltatóit vagy bankrendszerét kezdik el támadni.

Közben Moszkvában járt Trump két tanácsadója. Jack Kingston volt kongresszusi képviselő, felvetette, hogy „változhat az Egyesült Államoknak az Oroszországgal szembeni szankciós politikája”. Kingston arra utalt: a szankciók nem érték el céljukat, Trump nem akarja magát Obama külpolitkájához kötni és így „lehetőség van tiszta lappal indulni”. Megfordult Moszkvában a héten Carter Page, Trump energiaügyi és Oroszország-tanácsadója is, aki az „Amerikában tapasztalható hidegháborús mentalitásra” panaszkodott.

Page szerint a hack-vád a „hamis hírek határát súrolja” és konkrét bizonyítékokat követelt. Azt is elmondta: szerinte sürgősen meg kell javítani a jelenleg „toxikus” amerikai-orosz viszonyt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×