Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Merkel: szégyellték magukat az uniós vezetők

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Európai Unió brüsszeli csúcsértekezletét követő sajtótájékoztatón a német kancellár nem titkolta, hogy az Aleppóban történtek miatt nyomasztó hangulat uralkodott a tárgyalásokon. Angela Merkel szerint az unió vezető politikusai szabályosan szégyellték magukat, hogy az EU képtelen a békés kibontakozás előmozdítására.

A két német állami tévécsatorna a brüsszeli csúcsról készült jelentéseiben Angela Merkel felhívását domborította ki, amelyben a kancellár a szíriai lakosság védelmében emelt szót, egyben pedig szemére vetette a moszkvai és teheráni kormánynak, hogy felelősség terheli a polgári lakosság ellen végrehajtott atrocitásokért.

Merkel példaként azt is felhozta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában az orosz küldött egyszerűen elgáncsolt minden nyugati békekezdeményezést. A kancellár nevek említése nélkül a háborús bűncselekmények elkövetőinek méltó megbüntetését követelte.

A Spiegel hírmagazin jelentésében kiemelte azt is, hogy Angela Merkel kezdeményezésére a brüsszeli csúcstalálkozóra meghívták a nyugat-afrikai Niger államfőjét, aki késznek mutatkozik az uniós országok által szorgalmazott partneri viszonyra az Európa felé tartó menekülthullám feltartóztatásában. A Spiegel szerint a kancellár politikai jövője szempontjából rendkívül fontos lenne egy csúcsszintű megbeszélés Erdogan török kormányfő és az unió vezetői között, mert Angela Merkel a német határok lezárását ugyan továbbra is elutasítja, de éppen az Ankarával kötött megállapodás török részről történő betartásától reméli a nyugat felé tartó menekültek feltartóztatását.

A német média ismételten utalt arra, hogy a menekültkérdés döntő szerepet játszik majd a jövő őszi országos választások kimenetelében. A migránsokkal szembeni fenntartásokat tovább fokozzák a menekültek által elkövetett bűncselekményekről szóló hírek.

Így tovább borzolja a kedélyeket, hogy a freiburgi diáklány megerőszakolásával majd meggyilkolásával vádolt afgán fiatalemberről kiderült, hogy Korfuban már hasonló bűncselekmény miatt 10 évi börtönbüntetésre ítélték, de hamarosan szabadlábra helyezték azzal a feltétellel, hogy rendszeresen jelentkezik a rendőrségen. Miután ez nem történt meg, körözést adtak ki ellene, azonban eltűnéséről nem tájékoztatták a Európai Unió többi tagállamának belügyi hatóságait, így a tavalyi menekülthullámmal probléma mentesen lépte át a német határt és kapott tartózkodási engedélyt Freiburgban.

Az esetet a német belügyminiszter aggasztó incidensnek nevezte, amely aligha történhetett volna meg, ha a görög hatóságok nemzetközi körözést adnak ki az afgán fiatalember ellen.