eur:
393.75
usd:
368.25
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Ki a felelős Palmüra elestéért?

Az Egyesült Államok támadást intézhet az Iszlám Állam által visszafoglalt Palmürában a dzsihadisták kezére került fegyverzet ellen – erről beszélt a Daes elleni amerikai vezetésű koalíció főparancsnoka.

Hiába ígérték, hogy nem engedik meg az Iszlám Állam visszatérését, a szíriai kormányerők és a szövetséges milíciák Kelet-Aleppo visszaszerzésével voltak elfoglalva és így nem tudták megakadályozni, hogy az Iszlám Állam ismét lerohanja az antik világörökségéről híres Palmüra városát.

Mindez úgy történt, hogy a térségben köröző amerikai gépek és műholdak nem jelezték a dzsihadisták előrenyomulását, vagy ha jelezték, akkor azt nem követte semmilyen reakció.

A városba behatolt szélsőségesek így páncélosokhoz, légvédelmi ágyúkhoz és más nehézfegyverzethez juthattak – közölte Stephen Townsend tábornok az Iszlám Állam ellen harcoló amerikai erők parancsnoka.

Townsend azt a furcsa kijelentést is megkockáztatta, hogy közölte: „reméli, hogy Oroszország és Szíria gyorsan visszafoglalja Palmürát és semlegesíti a fenyegetést”.

Megjegyezte, hogy az Egyesült Államok kész lecsapni, ha a dzsihadisták a megszerzett fegyverzettel megpróbálnák elhagyni a várost.

A szélsőségesek vasárnapi sikerét az orosz légierő sem tudta megakadályozni, amely egy időre visszaverte a támadást. Az oroszok azt mondták, hogy 300 militánst öltek meg, de ennek ellenére több, mint 4000 dzsihadista sikeresen lerohanta a várost.

A hozzájuk közel álló weboldalakon több tucat zsákmányolt tankot és ágyút említettek.

Tudósítók megjegyzik: Palmüra elvesztése súlyos kudarc az Aszad-rezsimnek és az őt támogató Oroszországnak. A hír ugyanis azt jelenti, hogy Aszad elnök távol áll attól, hogy megnyerje a háborút, az oroszok pedig nem tudják mindenhol légierejükkel támogatni.

A Fehér Ház szerint ha valóban légvédelmi fegyverhez jutottak a dzsihadisták, akkor még súlyosabb az Iszlám Állam fenyegetése „a szíriaiak és oroszok kudarcot vallott stratégiája miatt”.

Szíriai és orosz oldalon viszont olyan vádak is elhangzottak, hogy az amerikaiak valójában hagyták, hogy az Iszlám Állam előrenyomuljon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×