Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Donald Trump a Fehér Házba hívta a cseh elnököt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Donald Trump megválasztott amerikai elnök meghívta a Fehér Házba Miloš Zeman cseh köztársasági elnököt. A cseh külügyminiszter nagyszerű hírnek nevezte a meghívást, és elmondta, hogy Zeman már jövő áprilisban Washingtonba látogathat, Trumpot pedig Prága láthatja vendégül.

Miloš Zeman cseh államfő telefonon gratulált Donald Trumpnak elnökké választása után, Trump pedig megköszönte Zemannak, hogy az amerikai elnökválasztás kampányában ő volt az egyetlen európai államfő, aki nyíltan támogatta őt. Zeman a novemberi elnökválasztás előtt úgy nyilatkozott, ha amerikai állampolgár lenne, a republikánusok jelöltjére szavazna. Trump győzelme után pedig rendkívüli sajtótájékoztatón fejezte ki örömét, és küldte jókívánságait a megválasztott elnöknek.

Donald Trump nem maradt hálátlan, és meghívta Zemant Washingtonba, s mint azt Jiří Ovčáček elnöki szóvivő elmondta, már a látogatás időpontja is körvonalazódik. „Mindketten abban állapodtak meg, hogy jövő év áprilisának végén találkoznak a Fehér Házban, amikor az elnök úr jelentős zsidó szervezetektől vesz majd át kitüntetést az Államokban, mellyel tavaly Donald Trumpot is kitüntették” – tájékoztatott a cseh államfő szóvivője.

Trump elfogadta partnere prágai meghívását is. A telefonbeszélgetés során pedig szót ejtették az iszlamista terrorizmus elleni harcról, továbbá gazdasági kérdésekről, melyek megoldására szerintük mindkét országnak hasonlóképp kell reagálnia.

Ľubomír Zaorálek cseh külügyminiszter nagyon jó hírnek nevezte az amerikai meghívást, amely szerinte megerősítheti a Washington és Prága közti kapcsolatokat. „Ez valóban nagyszerű, mert az Egyesült Államok fontos partnerünk és szövetségesünk” – jegyezte meg a cseh diplomácia vezetője, hozzátéve, hogy az új elnökkel és embereivel is olyan jó viszony ápolására fognak törekedni, mint amilyet Barack Obamával és a vele együtt távozó diplomáciával fenntartottak.

Miloš Zeman viszont korábban élesen bírálta az USA jelenlegi prágai nagykövetét, Andrew Shapirót, amiért az szóvá tette Zeman Moszkvához való vonzódását. Az elnök akkor úgy fogalmazott, „Shapiro nagykövet előtt bezárultak a Hradzsin kapui.“ Azóta pedig azt is elmondta, hogy Trump korábbi feleségét, a cseh származású Ivanát viszont szívesen látná Prágában amerikai nagykövetként.

Miloš Zeman hivatalba lépése óta eddig háromszor járt az Amerikai Egyesült Államokban, ebből kétszer az ENSZ közgyűlésén vett részt, de hivatalosan egy alkalommal sem találkozott Barack Obamával vagy az amerikai kormányzat más tagjával. A Fehér Házban utoljára Václav Havel járt hivatalos elnöki látogatáson a cseh köztársasági elnökök közül.