Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gabriel lesz Merkel kihívója?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Két héttel Angela Merkel bejelentése után, hogy ismét indul a jövő évi országos választáson, a jelenlegi berlini koalícióban részt vevő Szociáldemokrata Párt elnöke, Sigmar Gabriel gazdasági miniszter is utalást tett arra, pártja nevében ő lesz Merkel kihívója. Hivatalosan a Szociáldemokrata Párt csak januárban akarja nyilvánosságra hozni, hogy ki lesz a kancellár-jelöltje, de ennek ellenére máris megkezdődött a vita, hogy Sigmar Gabrielnek milyenek az esélyei Angela Merkellel szemben.

A Szociáldemokrata Párt elnökhelyettese, Hannelore Kraft északrajna-vesztfáliai kormányfő a múlt hét elején kijelentette: tudja, hogy ki lesz a párt kancellár-jelöltje a jövő őszi választáson, de nem mondja meg.

Sigmar Gabriel pártelnök egy sajtóinterjúban a hét végén már kevésbé talányosan válaszolt erre a kérdésre, amikor közölte, szerinte sok minden szól amellett, hogy a pártelnök és a kancellár-jelölt egyazon személy legyen. Utalt arra is, hogy ilyen hosszú távú döntés aligha születhetik Hannelore Kraft egyetértése nélkül.

Az északrajna-vesztfáliai kormányfő a közelmúltban többször is hangoztatta, hogy Sigmar Gabriel lenne a párt legalkalmasabb kancellár-jelöltje. Gabriellel szemben a múlt hónapban már felmerült az Európai Parlament elnöki tisztségét betöltő Martin Schulz neve is, akinek mandátuma januárban lejár, de Olaf Scholz hamburgi polgármester neve is szóba került. A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok arra vallanak, hogy Sigmar Gabriel népszerűsége alaposan elmarad Martin Schulz támogatottsága mögött, de ha ma lenne a választás, ismét Angela Merkel szerezné meg a kancellári tisztséget. De Merkelnek is komoly gondot okoz a jelenlegi koalícióban részt vevő legkisebb párt, a Keresztényszociális Unió ingadozása, ugyanis a párt élén álló Horst Seehofer bajor miniszterelnök önálló kancellár-jelölt állításával fenyegetőzött arra az esetre, ha nem szabnak felső határt a menekültek bebocsátására Németországba. Márpedig Angela Merkel ez elől ismételten elzárkózott.

Következésképpen egyelőre igencsak bizonytalan a Keresztényszociális Unió támogatása. Márpedig enélkül igencsak kétségessé válik, hogy negyedszerre is sikerül-e megszereznie a kancellári tisztséget.