eur:
395.11
usd:
372.07
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

A lázadók titkos tárgyalásokba kezdtek

Titkos tárgyalásokat folytatnak Moszkvával a szíriai lázadók az aleppói harcok lezárásáról. A folyamatban Törökország közvetít, miközben az Egyesült Államok nem kapott szerepet – állítja a Financial Times című lap.

Szíriai ellenzéki képviselők azt mondják, hogy a lázadók titkos tárgyalásokba kezdtek Oroszországgal. A céljuk az, hogy megállapodjanak az Aleppo keleti részét romba döntő és többezer polgári áldozatot okozó harcok leállításáról.

A Financial Times című gazdasági lap négy ellenzéki képviselővel beszélt a lázadók által uralt észak-szíriai területről. Ők azt mondták, hogy a felek között Törökország közvetít. „Az amerikaiakat teljesen kizárták a megbeszélésekről, azt sem tudják, mi folyik Ankarában” – mondta az egyik, neve ellhallgatását kérő ellenzéki.

Ez komoly csapás Washingtonnak, hiszen az Obama kormányzat mérsékeltnek nevezett ellenzéki harcosokat képzett ki és látott el fegyverzettel. Arra ugyanakkor nem volt hajlandó, hogy határozott támogatást nyújtson nekik és így megfordítsa a háború menetét.

Így mostanra a Moszkva által megtámogatott kormányerők erősödtek meg és az év végéig teljesen el akarják foglalni Aleppót.

Közben Donald Trump megválasztott amerikai elnök jelezte: kész elfogadni, hogy Putyin orosz elnök Aszad szíriai vezetőt támogatja, mert ezzel szerinte fellép a dzsihadista szélsőségesek ellen.

Az FT megjegyzi: nem ez az első eset, hogy a lázadók képviselői tárgyalnak az oroszokkal, de első ízben vesz rész ilyen nagyszámú ellenzéki szervezet a találkozókon. A felek ugyanakkor nem közvetlenül, hanem török illetékesek közvetítésével tárgyalnak.

Habár Oroszország és Törökország látványosan kibékült a tavalyi repülőgép-incidens nyomán és egyfajta ellentábort képeznek az Obama-kormányzat és nyugati szövetségeseikkel szemben, nem értenek egyet Aszad szíriai elnök jövőbeli szerepéről.

Amikor szerdán Erdogan török elnök megismételte, hogy Aszad távozását akarja, egy török képviselő megerősítette a lapnak, hogy az orosz delegáció leállította az ellenzékiekkel folytatott tárgyalásokat – arra várva, hogy Putyin telefonon megbeszélje a kérdést Erdogannal.

Az FT megjegyzi: bár a tárgyalásokon nem sok haladást értek el, maga a tény, hogy a szíriai ellenzék és az oroszok kommunikálnak egymással jól jelzi, hogy a helyi szereplők hajlandók Washingtont megkerülve inkább Moszkvával alkudozni.

Miközben a szíriai kormányerők és szövetségeseik visszafoglalták Kelet-Aleppo egyharmadát, az egyik helyi lázadó parancsnok azt állította, hogy az oroszokkal folytatott közvetett tárgyalások valójában az alapvető élelmiszerek bejuttatásáról szóló „konzultációk”.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×