Titkosrendőrök serege figyeli Londont

Infostart
2016. november 29. 21:03
Észak-Szíriában, az Iszlám Állam erőinek kiszorítása során iratok és digitális anyagok százai kerültek az előrenyomuló csapatok kezére, amelyekből kiderül, hogy a terrorszervezet merényletsorozatra készült európai nagyvárosok forgalmas gócai ellen a karácsonyi időszakban. A terrorelhárítás mindenhol készültséget rendelt el, Londonban  is fegyveres rendőrök járőröznek, védik a legforgalmasabb vasút- és metróállomásokat, bevásárlóközpontokat.

A brit fővárosban feltűnően megszaporodtak a fegyveres rendőrjárőrök a legforgalmasabb csomópontoknál. A terrorelhárítás akarja is, hogy a fegyveresei feltűnőek legyenek, sárga plasztikzubbonyt viselnek, és jelzik mindenkinek, aki rosszban sántikál, hogy résen vannak. Eddig azt eredményezte a fokozott karácsony előtti készültség, hogy több száz kábítószerárus és zsebtolvaj került kézre.

Amit nem lát a londoni járókelő, az a veszélyeztetett pontok környékére kirendelt civilruhás titkosrendőrök serege. Ezek különleges kiképzést kaptak arra, hogy kiszúrják, ha gyanús, idegesen viselkedő személy lődörög a forgalmas állomásoknál, például a Vauxhall pályaudvarnál vagy a Victoriánál, ahová egymás után futnak be a távolsági autóbuszok, hozzák Londonba a fapados járatokon Lutonba érkezettek jelentős részét is.

A Servator akciónak elnevezett készültség szintén kiterjed a bevásárlóközpontokra.

Rupert Jones vezérőrnagy, a Szíriában és Irakban állomásozó brit katonai erők körzetparancsnoka szerint a megszerzett dokumentumok nem jelölik meg kiemelten Londont, hanem általában az európai nagyvárosokra utalnak, de a felkészülés esetleges robbantásokra Angliában is feltétlenül szükséges. A lakosságtól pedig azt kérik, hogy mindenki figyeljen a gyanús jelekre. Egy fiatal tisztviselőnő nyilatkozta az akcióról, hogy "kicsit nyugtalanító ennyi rendőrt látni az utcákon: a tény, hogy most úgy látszik szükség van erre. De hát sajnos ilyen időket élünk."