eur:
395.07
usd:
370.91
bux:
65143.66
2024. április 19. péntek Emma

Pénzért kölcsönzik ki a minisztereket

Berlinben vita robbant ki alkotmányjogászok körében, hogy nem ütközik-e törvénybe a kormánykoalícióban résztvevő Szociáldemokrata Párt gyakorlata, amelynek értelmében cégek vagy lobbicsoportok bizonyos összeg ellenében megbeszélésekre találkozhatnak a párt vezetőivel. A feleket pártnak a médiakapcsolatok ápolására alakult ügynöksége hozza össze.

Október közepén Heiko Maas szociáldemokrata igazságügyminiszter Berlinben részt vett azon a vitán, amelyet az adatvédelem alakulásáról folytattak a digitális világban. A vita megtartásával kapcsolatos minden kiadást a holland ING-DiBa bank fedezte. A miniszter utóbb csak annyit közölt, hogy nem tartozik rá, kik és miként rendezték meg a vitát. A holland bank szóvivője szerint a miniszterrel való személyes megismerkedés volt a célja a találkozónak, és a költségek ellenében a bank semmit sem vár el az igazságügyminisztertől.

Miután az ügyet az állami tévécsatorna Frontal című riportja megszellőztette, a Szociáldemokrata Pártnak a médiakapcsolatok ápolására alakult ügynöksége megerősítette, hogy háromtól hétezer euróig terjedő összegért már jó ideje közvetít vállalatok vagy lobbicsoportok számára szociáldemokrata minisztereket, államtitkárokat vagy más magas beosztású tisztségviselőket előadásokra vagy pódiumbeszélgetésekre. Így történt ezt Heiko Maas esetében is. A párt elnöke, Sigmar Gabriel gazdasági miniszter azonban kijelentette, hogy eddig nem is hallott erről a gyakorlatról.

Az ügynek némi pikantériát kölcsönöz, hogy éppen Sigmar Gabriel volt az, aki 2010-ben a legélesebben bírálta a kereszténypárti Jürgen Rüttgen akkori észak-rajna-vesztfáliai miniszterelnököt, amiért komoly honorárium ellenében pódiumbeszélgetéseket folytatott helyi cégek vezetőivel. Mint annak idején Sigmar Gabriel fogalmazott, a Szociáldemokrata Párt semmilyen tisztségviselőjét nem adja el olyanoknak, akik tömött pénztárcával rendelkeznek.

A pártelnöknek azonban most némileg ellentmondott a párt médiakapcsolatok ápolására létesített ügynöksége, amely közölte, hogy 2011 óta évente átlagosan közel tíz ilyen szponzorált találkozót tartottak.

Utalt arra is, hogy úgynevezett parlamenti esték megtartását is vállalta, amelyek keretében képviselők, valamint szakterületek országgyűlési felelősei találkoztak anyagi ellenszolgáltatás ellenében vállalatok vagy lobbicsoportok megbízottaival.

Alkotmányjogászok és a pártok működésére szakosodott ügyvédek igencsak kétesnek tartják ezt a szponzorálási gyakorlatot. A müncheni egyetem jogi fakultásának dékánja vizsgálat megindítását sürgette.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×