Rendőrkadétokat mészároltak le Pakisztánban

Infostart
2016. október 25. 15:22
Újabb brutális vérengzés Pakisztánban – ezúttal közel 60 rendőr-hallgatót öltek meg egy akadémiára betörő fegyveresek, a sebesültek száma pedig meghaladja a 100-at. Legutóbb több tucat ügyvédet gyilkoltak meg szélsőséges fegyveresek az országban. A támadást kedd reggelig senki sem vállalta magára.

Legkevesebb 59 rendőr-kadétot gyilkoltak meg és 100-at megsebesítettek azok a fegyveresek, akik a pakisztáni Kettában betörtek egy rendőrakadémiára és ott lövöldözni kezdtek.

Ketta az Afganisztánnal határos, és az ország egyik legveszélyesebb helyének tartott Balucsisztán fővárosa.

Az akadémiai komplexumban 200 hallgató él, így a legtöbbjük a halottak vagy sebesültek között van. A célpont egy kollégiumi épület volt és a támadók akkor érkeztek, amikor a legtöbb diák pihent vagy aludt.

„A szélsőségesek betörtek a laktanyánkba és válogatás nélkül lőni kezdtek” – mondta a vérengzést túlélő egyik hallgató.

Amikor a biztonsági erők a helyszínre érkeztek és tűzpárbajba keveredtek a támadókkal, két szélsőséges felrobbantotta magát, egyet pedig agyonlőttek – mondta el a tartomány belügyminisztere. Hozzátette, hogy összesen öten vagy hatan lehettek és ezzel arra utalt, hogy néhány támadónak sikerült megszöknie.

A helyi média szerint a lelőtt fegyveres egy tizenéves fiú volt.

A mészárlást egyetlen szervezet sem vállalta azonnal magára, de a helyi katonai vezetés azt mondta: lehallgatták a militáns szunnita csoport, a Laskar-e-Dzshangvi hívásait, akik az egyik tábornok szerint Afganisztánból kaptak instrukciókat.

Ez a militáns csoport már több szektás támadást hajtott végre a pakisztáni sííta és keresztény közösség ellen Balucsisztánban. A pakisztáni biztonsági szervek tavaly megölték a LeDzs néven is emlegetett szervezet első emberét és 13 másik vezetőjét.

Egy rendőrségi szóvivő elmondta: hírszerzési jelentést kaptak arról, hogy valami készül a városban, de arra nem számítottak, hogy a rendőrakadémia lesz a célpont.

Augusztusban, szintén Kettában egy öngyilkos merénylő 70 gyászoló embert ölt meg egy kórházban. Az áldozatok többsége ügyvéd és újságíró volt, akik egy aznap meggyilkolt ügyvédre emlékeztek.

A rendőrség azt mondta, hogy a hétfői támadás jól szervezett volt, a fegyveresek öt különböző pontról vették tűz alá a rendőrakadémiát.

Kettáról régóta úgy tartják, hogy a pakisztáni tálibok központja, a szélsőséges szervezet vezetése rendszeresen tartott találkozókat a városban. A tálibok új vezére, Hajbatullah Ahundzada 15 éven át nyíltan prédikált egy helyi mecsetben egészen addig, amíg elődjét tavaly egy amerikai dróntámadásban meg nem ölték.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Rendőrkadétokat mészároltak le Pakisztánban
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást