eur:
393.47
usd:
367.04
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Bekeményítenek a németek

Berlinben a kormány ezen a héten dönt az uniós országokból érkező munkavállalók szociális juttatásainak módosításáról. A munkaügyi miniszter már egy évvel ezelőtt kilátásba helyezte, hogy a jövőben csak 5 évi tartózkodás után fogják folyósítani a munkanélküli segélyt, valamint a többi szociális juttatást.

Miután a kancellár is helyeselte a munkaügyi miniszter javaslatát, ez a hét folyamán a kormány elé kerül és megszavazása alighanem biztosra vehető. Annál is inkább, mert Németországra komoly anyagi terhet ró a menekültek eltartása.

Andrea Nahles javaslata értelmében az uniós országok polgárai csak 5 évi németországi tartózkodás után lesznek jogosultak a Hartz 4 néven ismert munkanélküli segélyre, valamint az egyéb szociális juttatásra, így például a gyermekek után járó segélyre.

Andrea Nahles a témát először a múlt év tavaszán hozta szóba, miután számos riport beszámolt arról, hogy a főleg Romániából és Bulgáriából érkezett romák mekkora hasznot húznak a német szociális intézkedésekből.

Sokan ugyanis még a szülőföldjükön hátrahagyott gyermekeik után is kapták a kiskorúak után járó segélyt.

A munkaügyi miniszter akkoriban ugyan csak viszonylag kis számú visszaélésről beszélt, de idöközben adatokkal is alátámasztotta tervét.

Eszerint az uniós országokból közel félmillió olyan polgár tartózkodik német földön, aki munkanélküli segélyből él, illetve olyan állással rendelkezik, amelyhez jogosult szociális juttatásokra is.

A kormány elé kerülő javaslat értelmében ezeket a jövőben csak 5 évi itt tartózkodás után fogják folyósítani, és ez komoly terhet vesz majd le a települések válláról, ugyanis ezeknek az összegeknek a fedezése őket terheli.

Elemzők azonban rámutatnak arra, hogy ezzel a lépéssel a berlini kormány csorbítja az Európai Unió szabad költözködéssel és letelepedéssel kapcsolatos alapvető intézkedését, amely a szociális juttatások esetében sem tesz különbséget az uniós polgárok esetében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Mérsékelt elmozdulásokkal kezdődhet a kereskedés az irányadó európai tőzsdéken a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák előtt. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×