Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fico: Tiszteletben tartjuk a magyar népszavazás eredményét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Orbán Viktor miniszterelnök ma Pozsonyban számolt be Robert Fico szlovák kormányfőnek a vasárnapi magyarországi népszavazás eredményéről. Az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Szlovákia vezetője arról biztosította Orbán Viktort, hogy teljes mértékben tiszteletben tartja a kvótareferendum eredményét.

A pozsonyi találkozón a szlovák és a magyar kormányfő egyetértett abban, hogy az Európai Unión belül léteznek olyan témák, melyek megosztják a tagállamokat. Ezek egyike a migránskérdés, illetve a menekültek kötelező betelepítése.

Orbán Viktor tájékoztatta a szlovák miniszterelnököt a magyar kvótareferendum eredményéről. „Az eredményt teljes mértékben tiszteletben tartjuk, a népszavazásra pedig úgy tekintünk, mint a véleménynyilvánítás törvényes és demokratikus eszközére” – fogalmazott Robert Fico hozzátéve, hogy nemcsak Szlovákia miniszterelnökeként, hanem mint az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő ország vezetője is elfogadja a magyar kormány alkotmánymódosításra vonatkozó szándékát. A menekültkérdéssel kapcsolatban hangsúlyozta, két fő dologra összpontosítanak, mégpedig a schengeni határok külső védelmére, és a migránsok Európába való áramlásának megakadályozására.

Orbán Viktor a tárgyalás összegzéseként kiemelte, hogy a magyarok mindig is nagy jelentőséget tulajdonítottak annak, hogy az Európai Unió vezetését vetésforgóban látják el a tagállamok. „A magyar felfogás szerint az unió nem Brüsszelben van, hanem Pozsonyban, Varsóban, Budapesten, Berlinben vagy Párizsban. Az unió nem Brüsszelhez, hanem a szabad nemzetek közösségéhez tartozik, és Európának a szabad nemzetek közösségének kell maradnia” – mondta a magyar miniszterelnök.

A magyar kormányfő arról tájékoztatta szlovák kollégáját, hogy az, ami a vasárnapi népszavazáson történt, azt jelenti, hogy 3,3 millió ember egy irányba fejezte ki az akaratát, s ezt a tényt nem lehet figyelmen kívül hagyni. „Ha a népszavazás önmagában nem tudta felruházni magát közjogi következménnyel, most a parlamentnek kell ezt megtennie, ezért azt a kérdést, hogy kivel élünk együtt, csak a magyar országgyűlés dönthesse el, ehhez nekünk most alkotmányt kell módosítani” – szögezte le a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor megismételte, hogy egy olyan betelepítési kvótarendszer, amelynek nincs felső korlátja, és amely kötelező, az egy nagy népvándorlás esetén tönkreteheti az eddig elért eredményeket. „Lerombolhatja mindazt, amiért megdolgoztunk” – jegyezte meg Orbán Viktor.