eur:
395.3
usd:
372.43
bux:
66458.96
2024. április 16. kedd Csongor

Menekülnek Matthew elől Amerika dél-keleti államaiban

Azt követően, hogy a Matthew hurrikán közel 26 embert ölt meg Haitin, majd továbbhaladt Kuba mellett, lakóhelyük elhagyására sürgetik az Egyesült Államok délkeleti partvidékének lakóit.

Az ENSZ szerint 350 ezer ember szorul segítségre Haitin a Matthew hurrikán pusztítása nyomán, amely legkevesebb 19 ember életét követelte.

Sok helyen a megduzzadt folyók sárfolyammá változtak és az emberek gyalog próbáltak meg átjutni a gyors sodrású iszapos vízen. A vihar termőföldeken és üdülőhelyeket végzett pusztítást, fákat csavart ki és vezetékeket szaggatott le. Egy helyen egy hidat is elsodort.

Az utóbbi évtized legerősebb trópusi vihara olyan pusztító volt, hogy Haitin elhalasztják a vasárnapra tervezett elnökválasztást. Matthew Dominikán, Kolumbiában és a St. Vincent és Grenadines szigeten is áldozatokat követelt.

Közben az egyesült államokbeli, Dél-Karolina és Florida államokban rendkívüli állapotot hirdettek a vihar csütörtöki érkezésére számítva.

A szakemberek nem tudták megmondani, hogy a vihar epicentruma Floridában ér-e partot, de valószínű, hogy az atlanti partvidékhez nagyon közel halad el.

Több millió embert szólítottak fel, hogy hagyják el otthonukat. Előrejelzések szerint Matthew, amely 2005 óta az első nagy hurrikán, amely lecsap az amerikai partra, csütörtök késő délután érkezik meg.

Rick Scott floridai kormányzó azt mondta: „pusztító hurrikánra kell felkészülnünk” és ezért akkor is fontos hátrahagyni a veszélyeztetett helyeket, ha még nem szólították fel erre a polgárokat. Arra is figyelmeztették a lakosokat, hogy háromnapi élelmet és vizet vegyenek magukhoz.

A hurrikán reggel már 200 km/órás széllökéseket produkált és szakértők szerint tovább erősödik majd. Floridában mozgósították a Nemzeti Gárda 500 tagját, több iskola csütörtökön és pénteken zárva tart.

Dél-Karolina államban 250 ezer embert szólítottak fel, hogy hagyja el otthonát. Ha maradnak, akkor egy nemzeti gárda-tag vagy egy rendőr életét veszélyeztetik- mondta Nikki Haley kormányzó.

Georgia államban is sok polgárnak adták ki az utasítást, hogy induljanak útnak.

Az evakuálás miatt jelentős forgalmi dugók alakultak ki és Floridában sok helyen olyan sorok voltak a benzinkutaknál, hogy azok kifogytak az üzemanyagból.

 A Matthew hurrikán helyi idő szerint csütörtök este éri el Florida keleti partjait. Az óránként 230 kilométeres sebességű széllökésekkel kísért trópusi ciklon eddig Haitit, a Dominikai Köztársaságot és Kubát sújtotta. Elsősorban Haiti déli részén hagyott maga után nagy pusztítást, és ott a hurrikán miatt legkevesebb 22-en vesztették életüket. Segélyszervezetek adatai szerint a forgószél több ezer házat rombolt le. A természeti katasztrófa miatt a haiti hatóságok elhalasztották a vasárnapra tervezett elnökválasztást. Az ENSZ egyik szóvivője szerdán azt mondta, hogy az ítéletidő miatt legalább 350 ezren szorulnak segítségre Haitin.

A meteorológusok és a floridai kormányzó is azt valószínűsíti, hogy a Matthew olyan pusztító lesz, mint 1992-ben az Andrew hurrikán volt, amely 65 ember életét követelte és 26 milliárd dolláros (mai árfolyamon számolva több mint 7 ezer milliárd forintos) kárt okozott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×