eur:
393.1
usd:
366.77
bux:
66587.13
2024. április 25. csütörtök Márk

Nemzetegyesítő szónoklatot tartott Theresa May

Szerdán délben, Birmingham-ben, a brit kormányzó Konzervatív Párt konferenciájának záróaktusaként, háromnegyed órás beszédet tartott Theresa May miniszterelnök. A beszéd foglalkozott a Brexittel, de ennél bővebb terjedelemben taglalta, hogy az új helyzetben miként újulhat meg Nagy-Britannia.

Ami a brit kormányzó Konzervatív Párt új arculatát illeti, Theresa May miniszterelnök arról szólt az ez évi pártkonferenciát záró beszédében, hogy a konzervatívok erősíteni kívánják az értékekre, az igazságosságra és a lehetőségekre alapozott, középutas politikájukat.

A brit miniszterelnöknek volt néhány megrovó szava azokhoz, akik a patriotizmust "ízléstelennek", a túlzott mértékű bevándorlástól való félelmet pedig "provinciálisnak" tartják.

A világ természetesen a Brexitről szóló miniszterelnöki kijelentésekre figyelt leginkább.

Előzőleg a brit pénzügyminiszter "hullámvasút" jellegű várható gazdasági fejleményekről beszélt a konferencián, Theresa May pedig egy keddi nagyinterjúban a "megteendő rögös útról." Valahányszor azt kérdezte tőle az interjút készítő belpolitikai kommentátor, hogy aggódik-e a Brexit-kilátások miatt, Theresa May az Európai Uniós országokkal kötendő megállapodások sikerességének fontosságára terelte a szót.

A miniszterelnök asszony tisztában van azzal, hogy a teremben túlnyomórészt brexitisták ülnek, fenntartja, hogy "a Brexit az Brexit", annak ellenére, hogy a konferencia csarnok bejáratánál egy Brexit-ellenes tüntető jókora uniós lobogóval fogadta.

A Brexitről Theresa May már a pártkonferencia első napján is szólt, és most megerősítette, hogy a kormánya kilépési folyamatot 2017 márciusa előtt hivatalosan megindítja. Közben az Európai Unió parlamenti ülésén a Brexit-tárgyalások felügyeletével megbízott Guy Verhofstadt arról beszélt, hogy ezeket 2019-ig feltétlen be kell fejezni.

A konferencia záróbeszédben szó volt arról is, hogy az Egyesült Királyság egységét meg kell őrizni. Theresa May itt a skóciai függetlenedésre gondolt, és hangsúlyozta, hogy az elszakadás ellen harcolni fog.

"Van tervünk a Brexit végrehajtásához? Van. Van kitartásunk a terv végrehajtásához? Van."- tette fel és válaszolta meg e kérdéseket beszédében Theresa May. Nehéz tárgyalások lesznek, nem mindig nyilvánosak. A lényeg a teljes szuverenitás visszaszerzése. És a Brexit utáni Nagy-Britannia a szabadkereskedelem bajnoka lesz, de a bevándorlás szabályozásának jogát fenntartja.

A Brexit megszavazása a változás melletti kiállás, csendes forradalom volt - mondta a brit miniszterelnök - egy nemzedék kapott nem mindennapi feladatot, és ennek a teljesítésén fog munkálkodni. Itt. Nagy-Britanniában. Lényegtelen, hogy ki milyen bőrszínű vagy vallású, a lényeg, hogy munkájával az ország jövőjét építse.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×