Angol humor és felháborodás fogadta a kapitány távozását

Infostart
2016. szeptember 29. 08:08
Humor és harag volt a reakció az etikai botrányba keveredett Sam Allardyce angol labdarúgó szövetségi kapitány távozására. A brit média megjegyezte, hogy a profi futball körül forgó nagy pénzek miatt a „gyönyörű játék” sem mentes a korrupciótól és ez ellen sürgősen tenni kell.

Anglia tipikus fahumorral és erkölcsi felháborodással fogadta futballcsapata szövetségi kapitánya, Sam Allardyce megszégyenülését.

„Ő az egyetlen válogatott-vezető, aki 100 százalékos eredményt ért el” – járt szájról-szájra a vicc, merthogy Big Sam 67 napig tartó irányítása alatt az angol válogatott az összes meccsét megnyerte... összesen azt az egyet, amit Szlovákia ellen játszott.

A Newcastle United legendás játékosának és a manapság futballkommentátorként dolgozó Alan Shearernek viszont korántsem volt mulatságos, ami történt. „Rajtunk röhög a világ... nem gondoltam, hogy Anglia az Izland elleni Eb-vereségnél is mélyebbre tud süllyedni, de most itt vagyunk. Van egy problémánk. Ez a kapzsiság, ugye?” – mondta.

Rio Ferdinand, a Manchester United volt védője és szintén volt válogatott csapatkapitány is megszólalt: külföldön már-már nevetségesnek fogják tartani az angol szövetségi kapitányi posztot.

„Egy olyan emberről van szó, aki nagy szívvel, szenvedélyesen tekintett a pozícióra, de sajnos sarokba szorította a Szövetséget és nekik lépniük kellett” – mondta.

Egy másik volt válogatott kapitány, Gary Lineker, a BBC futballshowjának házigazdája egyenesen rendőrségi nyomozást követelt. „Velejéig korrupt a játék, meg kell tisztítani!” – írta a Twitteren.

Közben az ügyet kirobbantó Daily Telegraph című lapnál elmondták: 10 hónapja kaptak egy fülest az átigazolásoknál tapasztalható korrupcióról és akkor kezdtek el nyomozni. Több menedzser neve is szóba került és így jutottak el az angol szövetségi kapitányig.

A Telegraph szerdán feltette a kérdést: milyen alapon bírálta az angol szövetség a FIFA-t és az UEFA-t – a futball nemzetközi szerveit – ha a saját háza táján sem tudja megfékezni a korrupciót. Damian Collins, a parlament Kulturális, Média és Sport bizottságának elnöke a lap hasábjain megjegyezte: a FIFA-tól és más futballszervektől független, a foci tisztaságát védő etikai bizottságot kellene felállítani.

Emellett szigorítani kellene az összeférhetetlenségi szabályokat és a büntetéseket. És: törvényi úton meg kéne akadályozni a klubok eladását az olyan üzletembereknek, akik nem felelnek meg az angol futballszövetség normáinak.

A leleplezéseket folytató Telegraph azt írta: a Premier Liga 8 menedzsere fogadott el kenőpénzt. A másodosztályban, a Championshipben pedig Tommy Wright, a Barnsley FC helyettes edzője egy videofelvétel szerint egy 5000 angol fontot tartalmazó borítékot fogadott el. Mindezt azért, hogy a magukat ügynököknek kiadó riporterek Barnsley játékosokat igazolhassanak le és hogy a csapat az álüzletemberek fiktív távol-keleti cége által képviselt focistákat szerződtessen.

A Telegraph emellett megemlítette Jimmy Floyd Hasselbainket, a Queens Park Rangers menedzserét, és Massimo Cellinót, a Leeds United tulajdonosát.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Angol humor és felháborodás fogadta a kapitány távozását
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást