eur:
393.93
usd:
364.87
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Már csak 80 évet kell várni, és nem leszünk többé betegek

A századfordulóra felszámolnak minden betegséget - legalábbis ez a Facebook főnökének, Mark Zuckerbergnek az álma, aki feleségével együtt 3 milliárd dollárt áldoz a célra.

Már csak 80 évet kell várni, és nem leszünk többé betegek – Mark Zuckerberg és felesége, Priscilla Chan ugyanis néhány milliárd dollárból megoldja.

A Brad Pitt–Angelina Jolie pár válásának híre után a világ valószínűleg legbefolyásosabb szuperházaspárjává emelkedett duó nem kevesebbet állít, mint azt, hogy az általuk finanszírozott kutatásokkal megoldják azokat az egészségügyi gondokat, amit az emberiségnek eddig nem sikerült.

Mindezt úgy, hogy 3 milliárd dollárt költenek kutatóközpontok és eszközök létrehozására.

Zuckerberg és Chan, akik tavaly óta boldog szülők és egy magyar puli gazdái is, kislányuk születése után ígérték meg, hogy vagyonuk 99 százalékát karitatív célokra fordítják.

A cél az, hogy 80 éven belül „meg tudjuk gyógyítani, megelőzni vagy kezelni” az összes emberi megbetegedést.

„Ha úgy vesszük, hogy képesek vagyunk folytatni a most tapasztalható haladást, akkor az azt jelenti, hogy az évszázad végére meg tudjuk oldani a legtöbb ilyen dolgot” – fogalmazott a Facebook-vezér az AP hírügynökségnek adott interjújában.

Felesége, Chan korábban gyermekorvosként dolgozott és férjével együtt az utóbbi két évben több tudóssal is felvették a kapcsolatot, hogy kidolgozzák tervüket.

„Nem arról van szó, hogy elolvastunk volna egy könyvet és az fellelkesített volna” – fejtegette Zuckerberg.

„50 százalékkal többet költünk a már beteg emberek ellátására, mint a betegségek megelőzését elősegítő kutatásokra” - mondta.

Azt is értésre adta, hogy le akar számolni azzal a hozzáállással, amely elfogadja, hogy az emberek mindig betegek lesznek, ezért a betegek gyógyítására kell összpontosítanunk.

Mint a Telegraph című lap megjegyzi, saját cégén belüli részvénypakettje miatt a Facebook vezér vagyona 56 milliárd dollárra rúg. Zuckerberg rendhagyó módon arra kérte a többi részvényest, hogy a részvényeladások ellenére megtarthassa vezető szerepét.

Mark Zuckerberg egy másik nagy technológiai ikon nyomába léphet ezzel. Visszavonulása után Bill Gates és felesége, Melina a világ egyik leginkább adakozó párja lettek, és milliárdokat költöttek különösen a fertőző betegségek, a malária és a HIV-vírus megfékezésére.

Gates volt cége, a Microsoft közben pár napja jelentette be, hogy 10 éven belül „a beteg sejtek átprogramozásával” felszámolja a rákot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×