eur:
393.83
usd:
367.78
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Hét vádat is emeltek a feltételezett New York-i robbantó ellen

Hét vádat is emeltek a feltételezett New York-i robbantó ellen

Tűzpárbajban fogták el és már vádat is emeltek a hétvégi New York-i és New Jersey-i robbantások feltételezett elkövetője ellen. Előzőleg öt korábbi pokolgépet fedeztek fel New Jersey állam egyik városának pályaudvarán. A részben megvalósított terrortámadásoknak nem volt halottja.

Többmillió mobilfelhasználót figyelmeztettek, hogy keresik a New Jerseyben és New Yorkban robbant csőbombákat elhelyező férfit, nem sokkal később fel is fedezték, majd egy tűzpárbaj után elfogták és vádat emeltek ellene.

A 28 éves Ahmad Khan Rahamiról annyit lehet tudni, hogy amerikai állampolgár, aki Afganisztánban született. Nem sokkal azután, hogy körözést adtak ki ellene, a New Jersey állam-beli Linden városban egy bár bejáratánál felfigyeltek egy alvó férfire.

A kiérkező rendőrök felismerték, de Rahami pisztolyt rántott és rájuk lőtt. Az egyik rendőrt a golyóálló mellénye mentette meg. A gyanúsított megpróbált elfutni és válogatás nélkül lőtt az elhaladó autókra. A kirobbant tűzpárbajnak végül az lett a vége, hogy megsebesítették a vállán, majd egy mentőautóba tették és őrizetbe vették.

Hétfőn később hét pontban – köztük 5-rendbeli gyilkossági kísérlet - ügyében vádat emeltek ellene.

Rahamit manhattani térfigyelőkamerák segítségével azonosították. A felvételeken azt látni, amint kukta-bombákat helyez el a város elegáns Chelsea kerületében. Az egyik felrobbant és 29 embert megsebesített, de a másik nem lépett működésbe. Ugyanitt megtalálták a férfi ujjlenyomatát is.

A rendőrség szerint Rahaminak köze volt a szintén szombaton, de korábbi időpontban, New Jerseyben végrehajtott robbantáshoz. Emellett a hatóságok szerint ő hagyhatta a szintén a közelben található Elisabeth város pályaudvarán azt az öt pokolgépet, amelyek közül az egyik hatástalanítás közben felrobbant.

A férfi szomszédai szerint Rahami néhány éve Afganisztánba látogatott és amikor visszatért, a radikalizódás jeleit fedezték fel rajta.

A nagy kérdés az, hogy segíthette-e őt külföldről egy dzsihadista szervezet vagy csak inspirációt merített az Iszlám Állam vagy az Al-Kaida propagandájából.

A rendőrség és az FBI még hétfőn késő este sem volt hajlandó arról beszélni, hogy külföldön megtervezett terror-sorozatról volt-e szó.

„Nincs arra mutató jel, hogy egy terrorista sejt működne itt a városban” – mondta William Sweeney, az FBI igazgató-helyettese.

Barack Obama elnök az ENSZ Közgyűlés keddi megnyitója előtt érkezett New Yorkba és arról beszélt: a helyiek nem ijednek meg, „kemények, ellenállók és minden nap a saját dolgukkal törődnek”.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×