eur:
394.74
usd:
371.13
bux:
66132.15
2024. április 16. kedd Csongor

Da Vinci először operált Angliában

Angliában először hajtott végre veseátültetést a da Vinci robot, egymás után mindjárt két műtétet is, és az eredmény kiváltotta a brit sebészek elismerését. A két megoperált újvesés egyáltalán nem szorult morfiumra és két nappal később már csak közönséges fájdalomcsillapítót igényelt. Négy nap után pedig hazament a kórházból.

Egyre fejlődik a robot-sebészet és egyre több kórházban használják. Angliában jelenleg az a szenzáció, hogy itt is végrehajtottak a da Vinci robottal veseátültetéseket. Emiatt szinte háttérbe szorult egy legalább ilyen fontos hír, miszerint Oxfordban egy távirányított robot a világon első ízben végzett el olyan műtétet, melynek során egy hetvenéves páciens szeméből, a retináról egy mindössze századmilliméter vékonyságú hártyát emelt le.

A robotok immár sok tekintetben felülmúlják a legjobb sebészeket is. Világszerte egyre több prosztata-, epehólyag- vagy méheltávolítást végeznek robot-asszisztációval.

A veseátültetés ezeknél komplikáltabb, s érdekes módon India ebben a világelső. Az Ahmedabad-i vesekutató központban dolgozták ki először a robot-asszisztált átültetés szisztémáját, és ott immár a 2700-ik ilyen műtétnél tartanak. Az angliai első átültetéseknél ezért jelen volt Ahmedabadból Prandzsal Modi professzor.

A robot egyik előnye, hogy tökéletesen pontos. A lehető legkevesebb kárt okozza a testben, ezért lesznek gyorsan fájdalommentesek és hazaküldhetők az operáltak.

A régi típusú műtétek után az újvesést két-három napig morfium-infúzión tartották. A robot-asszisztált veseátültetésen átesettek viszont már másnap járkálhatnak egy kicsit.

Felépülésük is gyorsabb, hiszen nagy vágott seb helyett több kulcslyuk-vágáson át működik a robot, és így is pontosabb, gyorsabb. Kézzel a sebész nem tudja a robothoz hasonló gyorsasággal bevarrni, az erekhez csatlakoztatni az új vesét.

Az indiai veseközpontban sorozatban végzik a robot által végrehajtott veseátültetéseket. Aa módszert főként Amerikában és Olaszországban veszik át, ehhez a sorhoz csatlakozott most Anglia.

S hogy mindenki lássa, mit tud a da Vinci robot, rá lehet kattintani egy filmre, amelyen egy ilyen csoda-automata összevarrja egy szétpukkadt szőlőszem héját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fölvetette, hogy a NATO-országok úgy segíthetnék az ukrán védekezést, ahogy tették azt Izraellel, de a Fehér Ház szerint a két ország esete teljesen más, az Egyesült Államok nem fog részt venni az ukrajnai harcokban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×