Kétnyelvűek lehetnek a vasúti táblák Szlovákiában

Infostart
2016. augusztus 25. 09:54
Gyorsforgalmi utak építése Dél-Szlovákiában, kétnyelvű megállónév-táblák a vasútállomásokon - ilyen célkitűzésekkel készül Érsek Árpád a Híd jelenlegi államtitkára a szlovák közlekedésügyi tárca élére.

A tisztséget a Sieť távozó miniszterétől veszi át vélhetően a jövő héten. A magyar politikus miniszterré való kinevezésére a koalíciós partnerek közül már a Szlovák Nemzeti Párt is rábólintott.

 Szlovákiában már ezen a héten aláírhatja az új koalíciós szerződést a Sieť gyakorlati lemorzsolódása miatt megmaradt három kormánypárt: a Smer, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) és a Híd. Az öt parlamenti képviselő kiválása után súlytalanná vált Sieťnek eddig egy minisztere volt Robert Fico kormányában. A – minden valószínűség szerint a jövő héten – távozó Roman Brecely helyét a Híd jelöltje foglalja majd el a közlekedési tárca élén. Érsek Árpád személyében így újabb magyar minisztere lesz Szlovákiának.

 A Híd most először jelölhet minisztert a közlekedési tárca élére. Bugár Béla pártelnök szerint a legfontosabb, hogy a déli régiókban élők érezzék, hogy magyar vezeti a tárcát. „Dél-Szlovákiának is kijár a támogatás. Változtatni kell azon is, amikor például a minisztériumban kötnek egy 360 milliós szerződést, és abból minden beruházást északon valósítanak meg, Dél-Szlovákia pedig egy vonatot vagy egy sínpárt sem kap a pénzből“ – mondta a Híd elnöke.

 Érsek Árpád kinevezésével az utak és vasútvonalak építése mellett megvalósulhat a vasúti táblák kétnyelvűsítése is azokon a településeken, ahol az adott nemzeti kisebbség aránya meghaladja a húsz százalékot. Az eddig a tárcánál államtitkárként dolgozó Érsek korábban már nyújtott be erre vonatkozó módosító javaslatot a parlamentbe, akkor azonban lesöpörték az asztalról a javaslatát. „A parlamentben már kétszer is próbálkoztam, de nem voltam sikeres. Mikor idén márciusban összeállítottuk a kormányprogramot, a prioritásaink közé soroltuk a vasúti megállóhelyek kétnyelvűsítését a kisebbségek által lakott vidékeken. Ez ellen a koalíciós partnereink sem emeltek kifogást. El kell érnünk, hogy kikerüljön a magyar nyelvű tábla oda, ahol a magyarok aránya több mint húsz százalék” – fogalmazott a miniszterjelölt.

 Érsek Árpád jelölésére már a nemzetiek is rábólintottak. Andrej Danko, az SNS elnöke leszögezte, elfogadják a Híd miniszterjelöltjét, bárki legyen is az. Bugár Béla pártja tovább is erősítheti pozícióját, mivel a négyes koalícióból kieső Sieťnek a kulturális, a védelmi és a földművelésügyi tárcánál is van államtitkára, de egyelőre nem tudni, hogy a koalíciós partnerek miként osztják el egymás közt ezeket a posztokat. Sajtóértesülések szerint a Híd szeretné megszerezni mindhárom államtitkári funkciót.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kétnyelvűek lehetnek a vasúti táblák Szlovákiában
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást